Прогрес

Вчені з’ясували, що динозаври вміли «охолоджувати» мозок

Фахівці виконали тривимірну комп’ютерну реконструкцію внутрішнього простору черепа анкілозавра, що дозволило описати пристрій мозку і судин голови тварини.

Травоїдні броньовані динозаври крейдяного періоду — анкілозаври, — можливо, були здатні знижувати температуру мозку і мали потужний нюх. До такому висновку прийшли палеонтологи Санкт-Петербурзького державного університету, повідомила напередодні прес-служба вишу.

Так, вчені досліджували три фрагменти викопних черепів анкілозавра біссектіпельти, знайдені в пустелі Кизилкум в Узбекистані. Фахівці виконали тривимірну комп’ютерну реконструкцію внутрішнього простору черепа стародавнього ящура, що дозволило описати пристрій мозку і судин голови тварини. Робота велася протягом трьох років, результати опубліковані в науковому журналі Biological Communications.

Згідно з висновками вчених, майже 60% мозку біссектіпельти займали нюхові цибулини, що говорить про сильний нюх рептилії. Крім того, палеонтологам вдалося дослідити внутрішнє вухо тварини: з його анатомії вони зрозуміли, що анкілозаври добре чули звуки низьких частот — в такому ж діапазоні, від 300 до 3 тис. герц, як і сучасні крокодили.

Інше відкриття палеонтологів — здатність цих динозаврів охолоджувати мозок.

«Мережа вен і артерій в їх голові виявилася дуже складною: вони постійно між собою пересікалися, як система залізничних колій. Можливо, кров могла текти в різних напрямках і перерозподілятися, зберігаючи оптимальну температуру мозку тварини. Наприклад, нагрілося у анкілозавра тім’ячко, а судини теплу кров швидко відвели, створивши ефект екранування — нібито динозавр надів панамку від сонця», — цитує прес-служба учасника дослідження Івана Кузьміна.

При цьому розмір мозку даної рептилії можна порівняти з двома волоськими горіхами.

«Тим не менш анкілозаври були цілком успішними з точки зору еволюції. Але, судячи з розміру нюхових цибулин, нюхали вони все ж трохи швидше, ніж думали», — додав дослідник.

На наступному етапі роботи палеонтологи планують вивчити викопні черепи інших видів анкілозаврів, щоб перевірити висловлені в статті гіпотези.

Анкілозаври з’явилися на Землі в середині Юрського періоду — приблизно 160 млн років тому — і існували більше 100 млн років. Ці травоїдні тварини зовні нагадували сучасних черепах або броненосців, були покриті потужним панциром і іноді мали кістяну булаву на хвості. Анкілозавр мав широкий, приземистий тулуб, був чотириногим. Довжина його тіла, за підрахунками вчених, варіювалася від 7 до 11 метрів, висота досягала 2,5 метра, а вага — 6 тонн.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net