Прогрес

Вчені з’ясували термін знищення Сонячної системи

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені і Мічиганського університету з’ясували, коли відбудеться знищення зовнішньої Сонячної системи. Про це йдеться в статті, опублікованій в The Astronomical Journal.

Астрономи змоделювали долю зовнішніх газових гігантів (Юпітера, Сатурна, Урана і Нептуна) після того, як Сонце завершить свою зоряну еволюцію.
Зазначається, що через зменшення маси Сонця орбіти зовнішніх планет-гігантів відчутно розширюються. Орбіти Юпітера і Сатурна утворюють нову стабільну конфігурацію з орбітальним резонансом 5:2 (на 5 оборотів Юпітера навколо Сонця припадає 2 обороти Сатурна).

І хоча такий орбітальний резонанс існує і сьогодні, в майбутньому небесні тіла стануть більш вразливими до впливів зірок, що пролітають повз Сонячну систему.

У межах наступних 30 мільярдів років такі зірки викличуть великомасштабну нестабільність в орбітах газових гігантів, яка призведе до викиду з Сонячної системи всіх планет, крім однієї, протягом наступних десяти мільярдів років.

Після ще 50 мільярдів років прогнозується близьке зіткнення із зіркою в межах 200 астрономічних одиниць, що позбавить холонуче Сонце останньої планети.

Таким чином, використовуючи набір довгострокових симуляцій сонячної системи, які враховують втрату сонячної маси і зовнішній вплив від зірок, що проходять повз, вчені очікують повне руйнування Сонячної системи протягом наступних 100 мільярдів років, що значно менше, ніж вважалося раніше.