Прогрес

Вчені запропонували новий метод для діагностики аутизму в новонароджених

Дослідники з Університету Майамі і Гарварда запропонували використовувати стандартний тест на слух для новонароджених для діагностики аутизму з народження. Про це пише NewsTheU.

За словами вчених, тест працює шляхом вимірювання слухової реакції стовбура мозку, який визначає здібності внутрішнього вуха і мозку дитини реагувати на слух.

«Відомо, що розлад аутистичного спектру пов’язаний з тим, як діти обробляють звук. Тому навіть за наявності у дитини нормального слуху вона може обробляти звуки по-іншому», — пояснила співавтор дослідження Елізабет Сімпсон.

У рамках дослідження вчені проаналізували близько 140 тисяч аудіозаписів немовлят і зіставили результати з даними від дітей з відхиленнями у розвитку. Виявилося, що у дітей з аутизмом під час тестування спостерігалася більш повільна реакція мозку на звуки.

«Якщо застосовувати таке тестування в клінічній практиці, то у лікарів з’явиться простий інструмент для діагностики ризиків аутизму вже на початку життя», — вважають фахівці.

Крім того, модифікація тесту може виявляти й інші проблеми розвитку, включаючи затримку мови, а також синдром раптової дитячої смерті, вважають автори.

Подальші дослідження повинні підтвердити ефективність підходу для початку його рутинного використання лікарями.