Прогрес

Вченими знайдено плюси глобального потепління

Дерева у два рази швидше почали поглинати вуглець.

Зміна клімату веде до величезної кількості негативних наслідків для людей. Економіка, політика і побутове життя людини незабаром зміняться до невпізнанності через глобальне потепління. Проте останнє дослідження показало, що в цьому є і свої плюси. Так вчені помітили, що зміна клімату підвищила продуктивність лісів, інформує Ukr.Media.

Нова робота показує, що швидкість, з якою вуглець поглинається деревами з атмосфери в Гарвардському лісі, майже подвоїлася між 1992 і 2015 роками. Вчені вважають, що це відбувається через збільшення швидкості росту дубів, які відновлюються після розчищення земель колоніальної епохи. Автори роботи впевнені, що активне зростання відбувається через потепління, а також через регіональне збільшення кількості опадів і вуглекислого газу.

Простежити за рухом вуглецю в екосистемі досить складно, так як у воді, повітрі і ґрунті він переміщається з різною швидкістю, але завдяки спільним зусиллям вчених з 11 різних університетів, це вдалося зробити. Так дослідники помітили, що майже за 25 років швидкість поглинання вуглецю деревами подвоїлася.

Попри такі позитивні зміни, вчені зазначають, що, швидше за все, так буде не завжди. Зараз дерева, навіть ті, які вважаються дорослими, продовжують активно розвиватися. Вчені кажуть, що якщо клімат стане екстремальним, цей розвиток припиниться. В ході дослідження були виявлені й інші фактори уразливості, такі як поширення комах, які починають процвітати через підвищення температури і вологості.

Крім цього, автори роботи підкреслюють, що все, що робить ліс, може бути абсолютно марним, поки людина продовжує шкодити природі. «Загроза загибелі лісу здається реальною», — коментує Одрі Баркер Плоткін з Гарвардського лісу. «Важливо зрозуміти, як сильно впливають ліси на навколишнє середовище, і зберегти їх».

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net