Здоров’я

Вихід на ринок COVID-вакцини від Pfizer відкладається

Американська компанія Pfizer не постачатиме в продаж свою вакцину від коронавірусу найближчим часом. Її доступність буде обмежена через спеціальні умови зберігання — вимоги до температурного режиму -70 за Цельсієм. Про це у вівторок, 10 листопада, повідомляє Reuters.

Крім того, компанії Pfizer і BioNTech повинні будуть ще отримати дозвіл регулюючих органів. Передбачається, що першими вакцину отримають співробітники сфери охорони здоров’я та групи ризику.

Водночас складні вимоги до вакцини та її надхолодне зберігання можуть стати перешкодою навіть для найсучасніших лікарень в США, не кажучи вже про її доступність в бідних країнах з обмеженими ресурсами.

Основна проблема полягає в тому, що вакцина, яка використовує синтетичну мРНК для активації імунної системи, повинна зберігатися за температури -70 за Цельсієм.

«Холодовий ланцюг буде одним з найскладніших аспектів проведення вакцинації. Це буде проблемою в будь-яких умовах, тому що в лікарнях навіть у великих містах немає сховищ для вакцини за таких наднизьких температур», — зазначає старший науковий співробітник Центру безпеки здоров’я Джона Хопкінса Амеш Адаля.

У компанії заявили, що доставка може здійснюватися з використанням сухого льоду.

Водночас ціна вакцини компаній BioNTech і Pfizer буде нижчою за ринкову. Також ціни будуть диференціювати між країнами і регіонами. Про це заявив стратегічний керівник BioNTech Раян Річардсон.

«Ми намагалися дотримуватися збалансованого підходу, який визнає, що інновації вимагають капіталу й інвестицій. Але ми плануємо встановлювати ціни на нашу вакцину значно нижчу від типових ринкових ставок з урахуванням ситуації, в якій ми перебуваємо, і з метою забезпечити широкий доступ», — зазначив Річардсон.

Він також сподівається, що ціни в різних регіонах і країнах теж будуть відрізнятися.

Як повідомлялося, в компанії Pfizer заявляють, що їхня COVID-вакцина показала більш ніж 90% ефективності.