Здоров’я

Виявлена головна причина невиліковного раку

Однією з головних причин смерті онкохворих пацієнтів є метастази. Вони мають властивість ставати стійкими до терапії.

У Стенфордському університету в США вчені знайшли механізм, який робить рак невиліковним. Про це повідомляється в науковому журналі Science daily.

Однією з основних причин смерті пацієнтів з пухлинами є метастази. Вчені зазначають, що вони можуть з’являтися за кілька років до встановлення діагнозу.

Виявилося, що препарати, які використовуються в лікуванні раку, запускають природний відбір серед клітин метастазів. Це робить їх стійкими до терапії.

Вчені досліджували 457 зразків первинних пухлин і метастазів, взятих у 136 пацієнтів з раком молочної залози, колоректального раку і раку легенів. З них 100 зазнавали медикаментозного лікування, а 99 — залишалися інтактними.

Виявилося, що лікування сприяє мутації і еволюції ракових клітин. Вторинні вогнища пухлини, виникнення яких може спровокувати терапія, іноді сильно відрізняються від первинних. В основному вони складаються із стійких до ліків клітин.

Також виявилося, що найраніше метастазування починається у колоректального раку і раку легенів. Ослаблені спочатку вторинні осередки стають більш агресивними і стійкими до терапії після початку медикаментозного лікування.

Раніше повідомлялося, що вчені склали дієту, яка здатна вбити стійкий рак. Також відомо про те, що була знайдена несподівана причина появи раку грудей.