Здоров’я

Як і коли правильно зважуватися, щоб дізнатися точну вагу

Зранку або ввечері? В одязі або без? Після їжі або до? Не все так однозначно. Ділимося рекомендаціями, як і коли правильно зважуватися, щоб визначити точну вагу до грама.

Чи існують точні рекомендації, як зважуватися так, щоб отримувати максимально точні показники і тримати свою вагу під контролем?

Це питання задають майже всі худне або слідкує за своєю вагою, інформує Ukr.Media.

Для максимально точного визначення ваги важливо слідувати певним правилам:

Поверхня, на якій стоять ваги повинна бути максимально рівною. В ідеалі це кахель або ламінат. Зважуйтеся в одному і тому ж місці, не рухайте ваги по всьому будинку. Якщо підлога буде не дуже рівна, це може позначитися на результати зважування;
Час зважування: краще всього це робити вранці, після туалету і до сніданку;
Одяг: він лише здається легким, але насправді може додати до результату до 1,5-2 кг. В ідеалі зважуватися в спідній білизні.
Як часто зважуватися?

Тут думки лікарів розділяються, але більшість з них рекомендують робити це 1-2 рази на тиждень з інтервалом у 3-4 дні. Якщо ви зважуєтеся один раз на тиждень, краще робити це в середу. Нерідко у вихідні дні ми дозволяємо собі гастрономічні послаблення, так що до понеділка-вівторка вони точно будуть відображатися на вагах. Також можна фіксувати результати зважування в щоденнику. Це допоможе відстежити динаміку.

Багато лікарів рекомендують зважуватися щодня і навіть двічі — вранці і ввечері. З одного боку, це допоможе точніше контролювати вагу, кількість з’їденого за добу, а також оптимізувати харчування.

З іншого боку, такі часті зважування можуть деморалізувати. Чому? При скороченні калорійності раціону організм спочатку починає витрачати більше легкодоступного глікогену (його запаси є в печінці і м’язах), а не жир. За жировими запасами він візьметься трохи пізніше — через пару тижнів. Плюс до всього, в перший час ви будете втрачати кілограми за рахунок виведення рідини, так що спочатку результати не будуть сильно радувати.

В яких випадках результати зважування будуть не надто коректними?

Після важкого тренування. У даному разі ваги можуть показати більший мінус через зневоднення або ж навпаки плюс через легке запалення в м’язах, в результаті якого в організмі навпаки затримується вода;
Після рясного застілля. В цьому випадку слід почекати 2-3 дні;
Після вживання солоної або копченої їжі. Приріст ваги в цьому випадку може бути пов’язаний із затримкою рідини;
За кілька днів до початку менструації. Багато жінок на власному досвіді знають, що в цей період в організмі накопичується вода. Прихована набряклість напередодні цих днів обумовлена гормональними змінами і вважається нормою;
Наявність хронічних захворювань. Наприклад, цукрового діабету або порушення діяльності щитовидної залози. Ці недуги часто бувають пов’язані з набряком. Це стосується вас? Натисніть на область гомілки, якщо в цьому місці залишиться ямка, значить у вас є пастозність, і зайва вага може бути пов’язаний із затримкою рідини;
Запори. Якщо ви не відвідували туалет більше 2-3 днів, то зайвий приріс ваги може бути обумовлений вмістом кишечника.
У яких межах може коливатися вага і це буде нормою?

В середньому це плюс-мінус 1-1,5 кг. Якщо ці значення наближені до 2-3 кг, треба розбиратися в причині. Можливо, потрібно скорегувати харчування або слідкувати за випитою вагою.

Яке зниження ваги, можна вважати оптимальним?

ВООЗ рекомендує втрачати не більше 4-6 кг на місяць. Це близько 1 кг в тиждень. Якщо ви худнете під контролем лікаря припустимі і більші показники зниження ваги. Але знову ж — важливо не перестаратися. До того ж, шкіра не завжди встигає швидко адаптуватися до швидкого схуднення, так що результат скидання ваги може не виправдати ваших очікувань.

Вага може йти як за рахунок втрати м’язової маси, так і за рахунок втрати жиру. Визначити, за рахунок чого ви худнете, можна за допомогою «розумних» терезів, які визначають склад вашого тіла. Принцип їх дії заснований на тому, що різні тканини нашого тіла мають різні фізіологічні показники. Їх можна виміряти за допомогою вбудованих у ваги електродів: п’яткових і ручних.

Такі ваги можна придбати або скористатися ними в великих фітнес-центрах або приватних клініках.

Що робити, якщо у вас вдома немає «розумних» ваг, а ви хочете зрозуміти, за рахунок чого худнете?

Для цього регулярні зважування потрібно доповнити вимірюванням об’єму. Так, якщо ми багато займаємося спортом, то можемо активно спалювати жир і нарощувати м’язову масу, при цьому вага буде залишатися стабільною. А от об’єми будуть зменшуватися. І якщо ви знижуєте вагу правильно, тобто за рахунок втрати жирової тканини, а не м’язової, то йти насамперед будуть саме об’єми тіла.

Тому, якщо ви вирішили контролювати свою вагу за допомогою зважування, зробіть свої фото в різних проекціях, а також виміряйте об’єми талії, стегон, правого та лівого стегна, а також рук на відстані 15 см від ліктя. Повторюйте заміри кожен тиждень і слідкуйте за динамікою.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net