Аналітика

Зміцнення гривні створює головний біль для бюджету — Bloomberg

Зміцніла гривня скоротила інфляцію в країні, але створила велику нестачу коштів у держбюджеті.

Зміцнення української національної валюти в 2019 році стало проблемою для фінансів країни. Про це пише Bloomberg.

За інформацією ЗМІ, зростання гривні до долара склало 16,5% в співвідношенні. Це допомогло Україні скоротити інфляцію і утримати частину працівників від пошуку краще оплачуваної роботи за кордоном, але також скорочує цінність доходів від експорту, на які покладається уряд.

Bloomber нагадує, що український бюджет 2019 року був спочатку сформований на основі курсу 28,2 гривні за долар. Пізніше його переглянули, підвищивши очікуваний курс на рівні 26,4 гривень за долар.

Станом на понеділок, 30 грудня, американська банкнота в Україні коштувала 23,8 гривні, що створило різницю на 1,6 мільярда доларів між очікуваним рівнем доходів і реальними зборами. Уряд в цьому місяці попросив Міністерство фінансів України скоротити деякі витрати на розвиток. Тим часом, державній енергетичній компанії Нафтогаз наказали передати наперед 13 мільярдів гривень дивідендів та інших платежів, запланованих на 2020 рік.

Міністр фінансів Оксана Маркарова запевнила парламент, що недостача «повністю під контролем» і не призведе до скорочення державних витрат. Однак, існують сумніви, що цього вдасться уникнути. За словами директора компанії економічних досліджень Case Ukraine Дмитра Боярчука, у Києва «немає вибору» через його фіскальні зобов’язання перед МВФ.

На його думку, в 2019 році доходи країни в результаті скоротяться на 0,7% від ВВП, що змусить уряд відкласти фінансування деяких інфраструктурних проектів у 2020 році заради зменшення тиску на бюджет. Мінфін України не відповів виданню на запит про коментар.

Зростання гривні було продиктоване іноземними апетитами до дуже прибуткового урядового боргу. І це хвилює промисловість, орієнтовану на експорт включно з аграрною сферою та металургією. Союзники президента Володимира Зеленського звинувачують Національний банк в збереженні найвищого рівня процентної ставки і невтручання з метою стримати гривню. Вартість кредитів в Україні протягом останніх місяців була знижена. Але Нацбанк пояснює, що занадто швидке скорочення процентної ставки спричинить за собою нестійку економічну експансію. Відомство також зберігає гнучку валютну політику.

Нагадаємо, наприкінці грудня Нацбанк вперше за рік провів валютний аукціон, купивши $230 млн. У цілому центробанк за день купив на міжбанку $700 млн.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net