Прогрес

Знайдений новий вид динозаврів з хутряною гривою

Вчені виявили невідомий вид динозаврів з густою довгою хутряною гривою і двома парами пластин, які виступають з плечей. Результати дослідження були опубліковані в журналі Cretaceous Research.

Палеонтологи з Державного музею природної історії в Карлсруе (Німеччина), розбираючи колекцію скам’янілостей, виявили зразок з вапнякових відкладень на північному сході Бразилії з останками невідомого виду динозаврів.

За розміром він був не більшим за сучасну курку.

За допомогою рентгенівських методів дослідники змогли вивчити особливості внутрішніх органів, а також елементи прекрасно збереженого зовнішнього покриву тварини, приховані в камені.

Вчені вважають, що останки належать молодого самця. Також за добре збереженими відбитками вони визначили, що спину тварини покривала грива з довгого хутра. Нічого подібного раніше не зустрічалося в літописі скам’янілостей.

Автори назвали новий вид Ubirajara jubatus, що в перекладі з мови корінного бразильського народу тупі означає «повелитель списа».

Таке ім’я було дано за списоподібні плечові відростки, які, на думку дослідників, служили для залучення самок і підвищували шанси на продовження роду.

Вчені вважають, що маленький динозавр Ubirajara jubatus з його шипами з кератину займає проміжне положення між справжніми динозаврами і птахами.

Ubirajara jubatus жив близько 110 мільйонів років тому, в аптському столітті крейдяного періоду, і тісно пов’язаний морфологічно з європейським юрським динозавром Compsognathus.

Це перший динозавр непташиного походження зі збереженим зовнішнім покровом, виявлений на території стародавнього суперконтиненту Гондвана.

Раніше в Монголії знайшли останки нового виду динозаврів, який назвали Oksoko avarsan.