Прогрес

Знайдено найдавніші сліди Homo sapiens в Європі

У Болгарії дослідники знайшли найдавніші останки Homo sapiens на території Європи, а також інструменти і прикраси того часу.

У печері Бачо Кіро в Болгарії археологи виявили фрагменти кісток і корінний зуб, які належали Homo sapiens, що жили, приблизно, 45 тисяч років тому. Раніше палеонтологи вважали, що Homo sapiens потрапили на територію сучасної Європи набагато пізніше, пише Nature Ecology & Evolution.

Також серед знахідок — кам’яні і кістяні інструменти, підвіски із зубів печерних ведмедів.

Директор департаменту еволюції людини німецького Інституту еволюційної антропології Макса Планка Жан-Жак Юблан зазначив, що вік останків у печері — від 43 до 46 тисяч років. Артефакти — ще старші.

«Схоже, що цей час найбільш ранній хвилі сучасних людей у середніх широтах Євразії», — заявив учений, додавши, що незабаром Homo Sapiens поширилися на аналогічних широтах від Моравії до Монголії.

Це відкриття, зазначив Юблан, говорить про те, що неандертальці і Homo Sapiens досить довго контактували один з одним до того, як перші повністю вимерли.

«Аналіз ДНК довів, що неандертальці і Homo Sapiens взаємодіяли, вступали в контакт один з одним. У деяких місцях ці взаємодії, можливо, навіть були «дружніми», якщо можна так висловитися», — заявила один з авторів роботи антрополог Нью-Йоркського університету Шара Бейлі.

Про причини вимирання неандертальців вчені сперечаються до цих пір.

Раніше повідомлялося, що мумію дівчини зі скарбами знайшли в Єгипті.

До цього ми писали, що вчені розкрили деталі людських жертвоприношень майя та ацтеків. Під час ритуальних жертвоприносин жерці витягували серце з тіла жертви трьома різними способами.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net