ГоловнеПолітика

ЗВТ з Ізраїлем: скасування мит, збільшення експорту

Угода про створення зони вільної торгівлі з Ізраїлем набуде чинності з 1 січня 2021 року. Ізраїль скасує близько 80% ввізних мит для українських промислових товарів і понад 9% — для агросектору. Україна в свою чергу скасує близько 70% мит для промисловості і більш ніж 6% для агросектору, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє прес-служба МЗС на своїй сторінці у Facebook.

«Угода дасть нові можливості для збільшення українського експорту, більш тісної кооперації в сфері high-tech, інжинірингу, розвитку інвестиційного співробітництва», — наголосив міністр.

За його словами, Ізраїль — це друга після Канади країна, з якою Україна вводить режим вільної торгівлі після укладення Угоди про асоціацію з ЄС.

Кулеба вважає, що лібералізація торгівлі з Ізраїлем «позитивно вплине і на наш експорт в ЄС».

У МЗС також додали, що товарообіг між Україною і Ізраїлем в 2019 році склав 502,3 мільйона доларів, з них 397,3 мільйонів — експорт з України, в 105 мільйонів доларів — імпорт.

Нагадаємо, що раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що зона вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем почне діяти з 1 січня 2021 року.

Також повідомлялося про створення найбільшої в світі зони вільної торгівлі. Сумарне населення цих країн, на які припадає третина світової економіки, — 2,2 мільярда осіб.