Здоров’я

4 незвичайних фактори, які істотно підвищують ризик серцевого нападу

Багато з нас помилково вважають, що серцевий напад буває тільки результатом хвороб серця, сильного емоційного потрясіння або в зрілому віці.

4 незвичайних фактори, які істотно підвищують ризик серцевого нападу. Багато з нас помилково вважають, що серцевий напад буває тільки результатом хвороб серця, сильного емоційного потрясіння або в зрілому віці.

Хоча частково це так і є, навіть молодим і здоровим людям варто знати, в чому можуть полягати потенційні небезпеки, інформує Ukr.Media.

Серцевий напад — це гострий коронарний синдром, що виникає внаслідок порушення кровопостачання серця при спазмі або закупорці судин, а також різкому збільшенні потреби в кисні, яка не може бути задоволена (наприклад, в результаті атеросклерозу). Цей стан часом призводить до «смерті» певного сегмента серцевого м’яза (інфаркту міокарда). Про його наближення свідчать відчуття тиску і болю в грудній клітці, що поширюється на області шиї, щелепи, рук, спини (переважно, по лівій стороні тіла).

До класичних симптомів серцевого нападу відносять:

сильний біль у грудях;
задишку і утрудненість дихання;
землистість шкірних покривів;
запаморочення і сплутаність свідомості;
кашель;
нудоту і блювоту;
біль в абдомінальній області;
липкий піт;
відчуття жаху і страху перед смертю.
Крім віку, нездорового способу життя (тютюнопаління, вживання алкоголю і наркотиків, відсутності фізичного навантаження) і ряду захворювань, включаючи аутоімунні та онкологічні, ризик серцевого нападу збільшують також фактори, які багато хто звик вважати не пов’язаними з хворобами серцево-судинної системи.

Зміна спортивної рутини

Заняття спортом, безперечно, потрібні для підтримання здоров’я, проте вони повинні плануватися за допомогою сертифікованого тренера і спостерігаючого лікаря. Ризик серцевого нападу збільшує різку зміну рутини тренувань, наприклад, швидкий перехід від кардіо навантажень до силових.

Коливання температури

Коли людський організм різко піддається впливу перепаду температур, тобто потрапляє з тепла в сильний холод, він намагається зберегти комфортний режим шляхом акумуляції теплової енергії за рахунок звуження судин, що іноді призводить до нападу.

Судоми в нижніх кінцівках

Часті судоми в ногах — ще один фактор ризику, оскільки це явище може бути викликано захворюваннями периферичних артерій (їх блокуванням або атеросклерозом). При відсутності лікування цей стан може ускладнитися гангреною з подальшою ампутацією, а також ішемічною хворобою серця.

Низька якість повітря

Підвищує ризик розвитку запального процесу в тканинах легенів вдихання подразників і нестача необхідного для нормальної роботи серця кисню також чреваті інсультом або серцевим нападом.

Зверніть увагу: іноді його симптоми можуть бути атиповими. Особливо це стосується людей у віці, які страждають на цукровий діабет або від уражень нервової системи, що впливають на сприйняття болю. В такому разі дискомфорт в області грудини може не відчуватися зовсім, а основними ознаками нападу бувають втома і слабкість, біль у верхній частині тіла, проблеми зі сном і розлади ШКТ.

Будь — який з цих факторів ризику серцевого нападу не слід ігнорувати. Якщо ви схильні до впливу одного або декількох з них, рекомендується регулярно спостерігатися у лікаря.