ГоловнеЕкономіка

Американська торгова палата закликала Київ переглянути умови локдауну

Представництво Американської торгової палати в Україні (AmCham) закликало Кабінет Міністрів переглянути умови січневого локдауну через обмеження прав споживачів і можливе виникнення конфліктів. Відповідну заяву Американська торгова палата розмістила на своєму сайті.

«AmCham звертає увагу на те, що мова йде не тільки про повне закриття спеціалізованих магазинів. З 8 січня навіть у супермаркетах буде заборонено продавати значну частину товарів повсякденного вжитку: побутову хімію й інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, дитячі товари для навчання. Для обмеження доступу відвідувачів до заборонених для реалізації товарів, згідно з рішенням уряду, супермаркети будуть змушені закривати окремі відділи або забороняти продаж таких товарів безпосередньо під час розрахунку на касі», — наголосила AmCham в релізі.

Зазначається, компанії-члени Палати вважають, що таке рішення не тільки є прямим обмеженням прав споживачів у придбанні необхідної продукції, а й потенційно може призводити до виникнення конфліктних ситуацій у магазинах.

Зазначається, що Палата звернулася до уряду з проханням переглянути текст постанови.

«Пропонована бізнес-спільнотою редакція дозволяє роботу суб’єктів господарювання, які продають товари на торговельних площах, не менше 60% яких призначені для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутової хімії, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів», — йдеться в повідомленні.

З відповідними пропозиціями палата зверталася до уряду протягом грудня, однак, як ідеться в релізі, відповіді поки не надійшло.

Нагадаємо, Україна вже майже 300 днів живе на карантині з різним ступенем обмежень. З 8 по 24 січня їх посилять, незважаючи на зниження захворюваності на коронавірус, яке показує офіційна статистика.