ГоловнеПолітика

Антон Дробович: Важливо пам’ятати про долі людей, які були зруйновані внаслідок депортації народів Криму

Важливо пам’ятати не тільки про злочини комуністичного тоталітарного режиму, а й про долі людей, які були зруйновані внаслідок депортації народів Криму в період Другої світової війни. На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час виступу на круглому столі.

«Дуже важливо нам пам’ятати не тільки про злочини комуністичного тоталітарного режиму, а й про долі конкретних народів, конкретних людей, які фактично були зруйновані. Люди були переселені насильно, у дуже швидкі терміни… Важливо також розуміти, яка доля була в тих людей після переселення і як вони поверталися, і чи поверталися», — зазначив Дробович.

Він також відзначив, що найбільш відомою є депортація кримських татар. Однак у 1944 році багато інших народів зазнали депортації з Криму: десятки тисяч болгар, греків, вірмен, татар.

«Не менш важливим є те, як зараз сприймаємо ці події, розуміємо, яка позиція держави щодо цих подій, яка позиція національних спільнот щодо цих подій і яка позиція країн, тих самих Болгарії, Греції, Вірменії щодо сприйняття цих подій, чи є оцінки цих подій», — сказав Дробович.

Голова УІНП також зауважив, що частина експертів ці депортації класифікує як геноцидну дію.

Захід був організований Українським інститутом національної пам’яті.