ГоловнеПрогрес

Астрономи поскаржилися на супутники Маска

Астрофізик Ітан Сігель завив, що супутники Starlink заважають дослідженням. Від них всі телескопи світу видають зображення з перешкодами. Загальна кількість об’єктів на орбіті до 2030 року може перевищити 10 тисяч, що є для астрономів катастрофою, пише Forbes.

Зараз йде розгортання апаратів за програмою Starlink і OneWeb, проте незабаром до них приєднаються супутники Kuiper від Amazon.

Вчені констатують, що зі збільшеною кількістю перешкод від супутників Starlink вони зіткнулися ще в 2019 році.

Астрофізики розробили рекомендації, які необхідно враховувати за розробки супутників. Так, наприклад, висота орбіти повинна бути не вищою за 550-600 кілометрів, а зоряна величина при спостереженні із Землі не повинна перевищувати +7. Це еквівалентно найслабшим зіркам, які можна спостерігати неозброєним оком. Чим нижче супутник, тим довше він перебуває в полі видимості і повільніше рухається по небосхилу.

Фахівці наголосили, що Starlink на орбіті хоч і є яскравими, але з апаратами OneWeb більше проблем. Вони перебувають на орбіті 1,2 тисячі кілометрів (тоді як SpaceX «висять» на висоті 550 кілометрів).

Ситуацію не рятує навіть космічний телескоп Хаббл, який, перебуваючи на орбіті 540 кілометрів, все одно «бачить» Starlink.

Днями повідомлялося, що на орбіту виведено нову партію супутників Starlink. У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тисяч супутників.

Додамо, що британців почали підключати до сервісу Starlink.