ГоловнеПолітика

Байден і Меркель прийняли спільну декларацію

Президент США Джо Байден і канцлер Німеччини Ангела Меркель підписали Вашингтонську декларацію. Текст документа опублікований на сайті Білого дому.

«Сьогодні президент США і канцлер Німеччини підтверджують свою прихильність тісному двосторонньому співробітництву зі сприяння миру, безпеці і процвітанню у всьому світі», — йдеться на початку документа.

Зазначається, що взаємодія буде будуватися на принципах демократії, верховенства права, а також сприяння прозорості, ефективного управління, підтримки громадянського суспільства та незалежності ЗМІ.

«Ми будемо захищати права і гідність всіх людей і протистояти несправедливості і нерівності всюди, де це буде відбуватися», — наголошується в декларації.

Байден і Меркель також зобов’язалися захищати відкритий світ.

«По всій земній кулі всі країни повинні мати свободу для визначення власного майбутнього, вільного від втручання ззовні, примусу або панування з боку зовнішніх сил», — йдеться в документі.

Також США і Німеччина наголосили на «критичній важливості свободи судноплавства і польотів, а також інших законних шляхів використання моря відповідно до міжнародного права». У зв’язку з цим наголошується, що Вашингтон і Берлін протистоять спробам розподілу світу на зони впливу, територіальній анексії, транснаціональним репресіям, використанню енергопостачання як зброї.

Сторони висловили готовність «невтомно працювати» в ім’я вільної і мирної Європи, і в цьому контексті заявили, що союзництво в НАТО є основою для цих зусиль.

«Ми наголошуємо на необхідності розвитку наших альянсів і партнерських відносин для відповіді на майбутні виклики, в тому числі, кіберзагрози, енергетичну безпеку, дезінформацію, корупцію, відступ від демократії і втручання в наші вибори», — сказано в декларації.

Байден і Меркель погодилися працювати разом, щоб нові технології були спрямовані на свободу, а не на її утиски. Вони висловили рішучість щодо спільних кроків для подолання кліматичної кризи, зміцнення глобальної безпеки в сфері охорони здоров’я, в тому числі стійкості до майбутніх пандемій.

Окремо наголошується, що з метою взаємодії в економічній сфері сторони погодилися встановити Американо-німецький економічний діалог.

Нагадаємо, Меркель і Байден на зустрічі обговорили питання Північного потоку-2 і транзит газу через Україну.