ГоловнеПолітика

Байден є відданим другом України — дипломат

Президент США Джо Байден подзвонить українському колезі Володимиру Зеленському «без будь-яких передумов». Про це заявив прес-секретар посольства США в Україні Деніел Лангенкемп у коментарі Європейській правді.

Він висловив переконання, що розмова обов’язково відбудеться.

«Цей дзвінок буде. Ми переконані в цьому», — кілька разів підкреслив він.

Дипломат також нагадав, що президент Байден взяв на себе ряд зобов’язань з міжнародного співробітництва, і в тому числі, є «відданим другом України».

«Примітно, що нинішня адміністрація США приділяє Україні багато уваги… Держсекретар Блінкен провів переговори з міністром Кулебою 1 лютого, майже відразу після свого призначення. Міністр оборони Таран спілкувався зі своїм американським колегою Остіном 19 лютого. Кілька інших топ-чиновників також вже контактували або мають заплановані переговори», — відзначили в посольстві.

Там також нагадали про заяви Білого дому і Держдепу про підтримку України в річницю протиправної анексії Криму, а також про надання Україні траншу допомоги у сфері безпеки в березні.

Коментуючи питання про можливі умови телефонної розмови президентів, представник посольства відзначив, що з боку США таких умов немає.

«Україна для нас — партнер, а у відносинах з партнерами ми не висуваємо вимог і немає ніяких передумов для ведення діалогу. Але ми натхненні тим, як Зеленський в останні тижні вдається до потужних дій проти недоброчесних інтересів, які досі тягнуть Україну вниз», — йдеться в коментарі посольства.

Також спікер дав зрозуміти, що причиною затримки є те, що «президент Байден зараз дуже сконцентрований на внутріамериканських викликах, включаючи пандемію».

Раніше в США висловлювалася думка, що відсутність переговорів може бути пов’язана з проблемами боротьби з корупцією в Україні.