ГоловнеПолітика

Байден обговорить з Макроном кризу через підводні човни

Президент Франції Еммануель Макрон проведе переговори з американським колегою Джо Байденом у зв’язку з дипломатичним кризою, викликаною розірванням договору Австралії з французькою компанією на виробництво підводних човнів. Про це заявив офіційний представник уряду Франції Габріель Аттал.

«Президент Байден попросив переговорити з президентом Республіки. Телефонна розмова відбудеться в найближчі дні між президентом Макроном і президентом Байденом», — заявив Аттал в ефірі BFM TV.

Альянс AUKUS був утворений 15 вересня. В його рамках Австралія буде оснащена атомними підводними човнами. Через ці угоди Австралія розірвала контракт з французькою компанією на підводні човни вартістю 66 мільярдів доларів, чим розсердила Париж.

Франція відкликала для консультацій своїх послів з Вашингтона і Канберри. Париж не став відкликати посла з Лондона, оскільки, як вважає Франція, Британія веде «політику постійного опортунізму».

В Австралії заявили, що говорили владі Франції про свою стурбованість щодо контракту на поставку підводних човнів до підписання аналогічного контракту з США і Британією.