ГоловнеПолітика

Байден пообіцяв східному крилу НАТО додаткові війська

Президент США Джо Байден пообіцяв у разі потреби перекинути до країн НАТО додаткові війська. Про це він сказав під час телефонної розмови з главами держав східного крила альянсу, що відбулася в четвер, розповів президент Естонії Алар Каріс в інтерв’ю порталу ERR.

«Байден наголосив, що з його телефонної розмови (з президентом РФ Володимиром Путіним — ред.) було важко зрозуміти, які насправді плани у Росії. Важливо було показати, що за кожним кроком йде крок у відповідь. Байден також зауважив: є важелі економічні, фінансові, у разі потреби — військові. У разі потреби в країни НАТО будуть перекинуті додаткові війська, а куди їх дислокувати — це рішення країн НАТО», — сказав Каріс.

Відповідаючи на запитання, чи можна припускати, що додаткові війська будуть перекинуті на східний фланг НАТО, Каріс зазначив: «Я зрозумів із сьогоднішньої розмови, що коли виникне потреба, це буде зроблено. Але сьогодні, завтра чи через місяць — у телефонній розмові про це, зрозуміло, не говорилося».

«Послання Байдена східним країнам (НАТО) було зрозумілим: усі рішення щодо безпеки приймаються разом, і немає такого, що є східне крило, західне крило, південне крило і північне крило — рішення приймаються всім НАТО, це стосується і тематики України», — додав Каріс.

Президент Естонії також зазначив, що Байден кілька разів наголосив, що його священний обов’язок є п’ятою статтею (статутом) НАТО.

Як відомо, згідно з п’ятою статтею НАТО, збройний напад на одну або кілька країн-членів альянсу розглядатиметься як напад на них в цілому, і в цьому випадку країнам буде надано допомогу, включаючи застосування збройної сили.

Нагадаємо, раніше Байден обговорив ситуацію в Україні з лідерами країн Бухарестської дев’ятки, до якої входять Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Румунія, Чехія та Естонія.

Перед цією бесідою Байден провів півторагодинні переговори із президентом України Володимиром Зеленським. Глава Білого дому запевнив співрозмовника, що Вашингтон рішуче відреагує на будь-які агресивні дії Росії щодо України.