ГоловнеСоціум

Безробітним українцям даватимуть гроші на відкриття свого бізнесу

Міністерство соціальної політики надаватиме безробітним членам малозабезпечених сімей фінансову допомогу на початок власного бізнесу. Відповідна програма почне працювати із січня наступного року, повідомили у прес-службі відомства.

Зазначається, що допомога надаватиметься в рамках нової бюджетної програми сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей Рука допомоги.

Міністр соцполітики Марина Лазебна повідомила, що на реалізацію цієї програми у проекті держбюджету наступного року планується близько 100 млн грн.

Вона зазначила, що державна інвестиція у програму стимулювання зайнятості малозабезпечених вже в перший рік може допомогти створити близько 2-3 тисяч нових малих підприємств.

«Держава допоможе кожному безробітному із малозабезпеченої сім’ї, який хоче відкрити власну справу», — сказала Лазебна.

За інформацією Мінсоцполітики, державна допомога на початок власного бізнесу є безвідсотковою та становитиме до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року — 97 500 грн). Ці кошти надаються у безготівковій формі і можуть використовуватися тільки для оплати рахунків для придбання необхідного для заснування власної справи обладнання та матеріалів. За три роки підприємницької діяльності допомогу треба буде повернути. Але сума, що повертається, зменшується на розмір сплачених за 3 роки податків і єдиного соціального внеску.

Повертати кошти державі не потрібно, якщо сума сплачених податків перевищила суму наданої фінансової допомоги, або якщо підприємець працевлаштує у перший рік своєї роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей у напрямку центру зайнятості.

Участь у новій бюджетній програмі можуть взяти непрацюючі малозабезпечені, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та зареєстровані як безробітні. Щоб отримати фінансову допомогу на початок власного бізнесу, таким громадянам слід звернутися із заявою до центру зайнятості за місцем проживання. Крім того, до центру зайнятості необхідно подати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи.

Розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятості, які надаватимуть консультації щодо початку та ведення бізнесу та організовуватимуть безкоштовне професійне навчання.

Після розгляду бізнес-плану та позитивного рішення регіональної комісії учасник програми повинен протягом 30 днів зареєструвати ФОП або юридичну особу та укласти угоду про надання фінансової допомоги з регіональним центром зайнятості та центром зайнятості за місцем проживання.

Наголошується, що пілотний проект Рука допомоги було реалізовано Мінсоцполітики у 2016-2019 роках у Львівській, Полтавській, Харківській областях та трьох територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей. Допомогу від держави на започаткування власної справи тоді отримали понад 230 учасників пілотного проекту, з яких понад 90% зараз успішно працюють.

Раніше в Мінсоцполітики повідомили, що в отриманні субсидії відмовили майже 200 тисячам українців.

Нагадаємо, в Україні створили Національну соціальну сервісну службу, яка замість Мінфіну перевірятиме одержувачів субсидій.