Прогрес

Біологи створили гібридні ембріони людини і мавпи

Група біологів зі США, Іспанії та Китаю створила гібридні ембріони людини і макаки, ​​які проіснували поза організмом до двадцяти днів. Результати дослідження були опубліковані в журналі Cell.

Відзначається, що химерні ембріони потрібні вченим для вивчення раннього розвитку людини, моделювання хвороб і скринінгу нових ліків, а в майбутньому — для створення клітин, тканин і органів для трансплантації.

Перші міжвидові химери були створені в 1970-х роках на основі лабораторних моделей гризунів. При цьому отримати життєздатні гібриди з людськими клітинами досі не вдавалося.

Минулоріч вчені створили технологію, яка дозволила протягом тривалого періоду часу підтримувати життя химерних ембріонів макак, які перебувають поза тілом тварини.

Як пояснили автори дослідження, утворення химер з нелюдськими приматами, більш тісно пов’язаними з людьми за еволюційною шкалою, дозволить краще зрозуміти, чи існують бар’єри для утворення гібридів і чи є способи, за допомогою яких їх можна подолати.

На шостий день існування ембріонів мавп Macaca fascicularis, що розвиваються ex vivo, автори ввели в кожен з них по 25 людських стовбурових клітин, які можуть брати участь в утворенні як ембріональних, так і позаембріональних тканин.

Через добу людські клітини виявили у 132 ембріонів. Через десять днів 103 химерних ембріони все ще розвивалися. Незабаром виживання стало знижуватися, і до 19 дня в живих залишилися тільки три химери.

Для біологів найважливішим стало те, що відсоток людських клітин в ембріонах був високим протягом усього часу, поки вони продовжували зростати.

На наступному етапі вони планують детальніше вивчити всі шляхи міжвидової клітинної комунікації, і, можливо, поліпшити її, підвищивши таким чином ефективність хімеризму у видів-хазяїв, які еволюційно більш далекі від людей.

Дослідники сподіваються, що химерні ембріони можна буде використовувати для досліджень, які з етичної точки зору проблематично проводити на людях.

Раніше повідомлялося, що вчені виростили ембріони-химери, що складаються з клітин людини і свині.