Здоров’я

Британія дозволить змішувати COVID-вакцини

У Великобританії дозволять в рідкісних випадках проводити COVID-вакцинацію різними препаратами, незважаючи на відсутність досліджень про змішування доз. Про це повідомляє Reuters.

Влада Британії заявила, що людям можна зробити поєднання двох щеплень від COVID-19, наприклад, в разі, якщо такої же дози вакцини немає в наявності.

«Якщо та ж вакцина недоступна, або якщо перший отриманий препарат невідомий, розумно запропонувати одну дозу доступного препарату для завершення графіка вакцинації», — сказано в нових керівних принципах.

У свою чергу глава відділу імунізації в МОЗ Англії Мері Рамзі сказала, що це буде відбуватися тільки в дуже рідкісних випадках, і що уряд не рекомендує змішувати вакцини, які вимагають введення як мінімум двох доз з інтервалом в декілька тижнів.

Водночас в нових правилах уряду сказано, що «немає доказів взаємозамінності вакцин проти COVID-19, хоча дослідження ще тривають», але в рекомендаціях вказується, що, хоча слід докласти всіх зусиль для завершення режиму імунізації однією і тією ж вакциною, якщо пацієнт знаходиться в «безпосередній групі високого ризику» або вважається «малоймовірним, що він знову приїде», йому можуть бути введені інші вакцини.

Нагадаємо, що раніше ВООЗ схвалила COVID-вакцину Pfizer. ВООЗ рекомендувала вакцину Pfizer для екстреного застосування. Це перша вакцина, внесена в даний список з початку спалаху COVID-19.

Також повідомлялося, що Moderna заявила про 94% ефективності своєї вакцини. У дослідженні взяли участь 30 тисяч добровольців. При цьому важкі форми COVID-19 спостерігалися тільки в осіб, які отримали плацебо.