ГоловнеПолітика

Британія побудує оригінальні ракетні катери для України

У Великій Британії спроектують нові ракетні катери спеціально для України в рамках підписаного між двома країнами меморандуму. Про це розповів в інтерв’ю газеті День аташе з питань оборони посольства Великої Британії в Україні Тім Вудс.

«Ці ракетні катери проектуються спеціально для України, тому вони будуть оригінальними і мати довжину, орієнтовно, від 50 до 65 метрів, що буде забезпечувати швидкість у 40 вузлів. І на них планують встановити артилерійські системи і ракети», — повідомив він.

За словами Вудса, це можуть бути ракети малої або великої дальності. Саме це питання якраз зараз розглядають британські компанії.

«А друга частина — чотири ракетні катери — будуватимуться в Україні. І це буде чудово для українського кораблебудування і також для ВМС, тому що ви отримаєте ці здібності тут, в Україні. Інша опція, яку ми вивчаємо, яка ще не формалізована, це — спільне проектування бойових кораблів британської промисловості з українським проектним бюро в Миколаєві», — розповів Вудс.

Він розраховує, що будівництво першого катера почнеться на початку наступного року. І це дуже короткі терміни, з огляду на те, що йдеться про терміни від розробки дизайну до початку виробництва.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року під час візиту президента Володимира Зеленського в Велику Британію був підписаний меморандум про посилення співпраці у військовій і військово-технічній сферах. Київ отримає кредит у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів. Істотна частина з цих грошей піде на розвиток ВМС.

У Міноборони повідомили, що сумісні зі стандартами НАТО ракетні катери повинні створюватися в Україні на потужностях вітчизняних підприємств.