ГоловнеЕкономіка

Через локдаун закриється кожен десятий малий бізнес — дослідження

Через січневий локдаун 9% представників малого і мікробізнесу будуть змушені припинити свою роботу. Про це свідчать результати експрес-опитування Європейської Бізнес Асоціації, опубліковані на її сайті.

За результатами опитування, 22% підприємців змушені відправити своїх співробітників у неоплачувану відпустку, 10% — скоротили штат частково.

У той же час, 62% респондентів впевнені, що введення жорстких карантинних обмежень не має сенсу, 24% вважають обмеження занадто жорсткими, і тільки 14% назвали їх адекватними.

При цьому серед опитаних лише 36% звернулися за отриманням допомоги від держави в розмірі 8000 грн. Тільки 3% ФОПів вважають, що допомога в 8000 грн допоможе їм компенсувати збитки, а 84% стверджують, що цих коштів недостатньо.

Крім того, серед тих, кому не вдалося отримати компенсацію від держави, 59% надали через невідповідність КВЕД, 12% через те, що ФОП є найманим працівником і 9% — через технічні проблеми платформи Дія.

Нарешті, тільки 9% ФОПів заявили, що не відчувають негативного впливу січневого локдауну на свою роботу, а 22% використовували карантин для переведення діяльності в онлайн.

Опитування проводилося з 11 по 18 січня серед аудиторії проекту Unlimit Ukraine — платформи для розвитку малого і середнього бізнесу, створеної на базі асоціації. У проекті бере участь 2300 представників малого та мікробізнесу. В опитуванні про вплив січневого локдауну взяло участь 105 підприємців.

Нагадаємо, що в Україні створено Раду з розвитку малого бізнесу. До завдань нового органу буде входити ефективний діалог з підприємцями для виправлення помилок і напрацювання конструктивних рішень.

Також повідомлялося, що український бізнес очікує девальвацію гривні. Підприємці в черговий раз погіршили девальваційні очікування і закладають курс долара від 29 до 30 гривень.