Здоров’я

Чи дійсно усім треба приймати вітамінні комплекси: спростовуємо популярні міфи

Не завжди прийом вітамінів є необхідністю.

Чи дійсно усім треба приймати вітамінні комплекси: спростовуємо популярні міфи

У холодну пору року кожен міський житель відчуває серйозний занепад сил, і причин для цього може бути дуже багато, починаючи від стресових моментів, з якими ми зіштовхуємося щодня, і закінчуючи банальним недоліком вітамінів та мінералів, одержуваних разом з їжею. Але чи варто одразу бігти до аптеки і погоджуватися на перший-ліпший вітамінний комплекс, який порадить фармацевт? Звичайно, ні, під час підбору вітамінів важливо позбутися від міфів, які їх оточують, про що ми й поговоримо сьогодні, інформує Ukr.Media.

До авітамінозу схильні абсолютно усі люди

Ні. Багато людей просто не розуміють, що таке справжній авітаміноз (для наочності можете пошукати фото моряків, які страждали на цингу і померли через неї). Уся річ у тім, що до авітамінозу у його реальному прояві схильні тільки ті люди, які не отримують певні вітаміни взагалі, але це просто неможливо за сучасних умов, адже деяка частка усіх необхідних речовин так чи інакше надходить у наш організм разом з їжею.

Вітаміни потрібні завжди

І знову ми не можемо погодитися. Надивившись медичних телепрограм, багато людей у жаху «знаходять» у себе усі ознаки нестачі тих чи інших речовин, у результаті чого половина заробітної платні йде на абсолютно непотрібні вітаміни. Щоб зрозуміти, яких елементів не вистачає саме у вашому випадку, обов’язково отримайте консультацію фахівця і здайте усі необхідні аналізи. Лише після цього ви можете вирушати за призначеними препаратами.

Чим більше вітамінів, тим краще

Насправді, вітаміни у неконтрольованій кількості можуть завдати серйозної шкоди організму. Наприклад, надмірне вживання вітаміну А, який добре допомагає впоратися зі шкірними висипами, може призвести до інтоксикації і порушень у роботі печінки. А вітамін D, який у помірних дозах необхідний великій кількості людей, також не можна назвати нешкідливим. Якщо вживати його без контролю фахівця, то він прямим чином вплине на утворення каменів у нирках.

Краще вже вітаміни з продуктів, ніж з аптеки

Тут вже можна й посперечатися. Звичайно, вживання продуктів, багатих на вітаміни, має стати звичкою, однак якщо ви великий шанувальник фастфуду або просто не можете собі дозволити заповнювати вітамінний недолік за допомогою продуктів, вітаміни з аптеки стануть вашим порятунком, і цього не потрібно боятися. Але перед їх придбанням обов’язково отримайте консультацію фахівця.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.