ГоловнеПолітика

Члени НАТО зобов’язалися збільшити витрати на оборону

Країни-члени НАТО взяли на себе зобов’язання збільшувати витрати на оборону і безпеку. Про це йдеться в підсумковій заяві лідерів держав Альянсу, яку прийняли на саміті в Брюсселі.

«Колективно й окремо ми віддані подальшому покращенню балансу в розподілі витрат і обов’язків членів Альянсу. Очікується, що 10 членів НАТО в цьому році витратять на оборону 2% свого ВВП або більше. Дві третини членів планують досягти показника в 2% до 2024 року», — йдеться в документі.

Глави держав НАТО підтвердили прийняте ще в 2014 році зобов’язання довести свої військові витрати до 2% ВВП до 2024 року, але деякі країни потребуватимуть більше часу, щоб досягти цільового показника.

У 2021 році це завдання мають виконати 10 держав НАТО (включаючи США) з 30. Водночас найбільшу частину свого ВВП — 3,82% — на оборону в 2021 році витратить Греція, на другому місці йдуть США — 3,52%. На останньому місці в десятці лідерів буде Франція з 2,01%. Витрати економічного лідера ЄС — Німеччини — прогнозують на рівні 1,57% ВВП, а на останньому місці в НАТО за цим показником є Люксембург із 0,57%.

Відповідно до опублікованого в червні статистичного звіту НАТО, в 2021 році сумарні військові витрати Альянсу мають вирости на 4,1%, до 1,05 трлн доларів. Значну частину цих коштів (не менше 20%) мають щороку витрачати на закупівлю нової військової техніки й озброєнь.

Пріоритетними напрямами технічних розробок і закупівель для країн НАТО при нарощуванні військового потенціалу мають стати засоби ППО і захисту від хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї, автономні системи, гвинтокрилі апарати наступного покоління, високоточні озброєння, нові боєприпаси, системи дозаправки в повітрі, а також засоби підготовки особового складу.

Нагадаємо, саміт НАТО підтвердив обіцянку ПДЧ Україні, який обіцяли в 2008 році. Водночас Київ має просуватися вперед на шляху реформ для досягнення членства в Альянсі.