Здоров’я

Чому може виникнути бажання їсти гостру їжу

Бажання їсти гострі страви може виникати з різних причин.

Чому може виникнути бажання їсти гостру їжу. Бажання їсти гострі страви може виникати з різних причин.

Різку тягу до солодкого, солоного або, як у нашому випадку, гострого можна пояснити. Розповідаємо, що думають про це вчені, інформує Ukr.Media.

Тяга до гострої їжі може бути обумовлена критичними днями

Або вагітністю. Але не майбутньою, а такої, що вже настала. Гормональні зміни і пов’язані з ними коливання настрою часто вносять корегування у наші смакові уподобання. Тому приблизно за тиждень до місячних вам може хотітися гострої їжі частіше, ніж зазвичай. Так само і під час вагітності. Починаючи з п’ятого тижня, ви можете надавати перевагу певній їжі. У дослідженнях на цю тему перше місце посідає сильна потреба у солодкому. Але може виникнути і тяга до перцю, гірчиці або гострого соусу табаско. Адже усі люди різні.

… Або закладеним носом

Результати досліджень показують: активна сполука капсаїцин, яку містить гострий перець, здатна на деякий час полегшити симптоми закладеного носа. І якщо хоча б одноразово ви відчули полегшення за допомогою цього методу, то у схожих ситуаціях можете знову неусвідомлено потягнутися до гострої їжі.

У вас нестача ендорфінів

Печіння, яке ви відчуваєте, коли капсаїцин потрапляє до рота, згодом викликає вироблення гормонів щастя. І це такий альтернативний метод підняття свого настрою.

Або вам просто дуже спекотно

Такої їжі особливо хочеться під час спеки. І, якщо згадати, то у культурах країн зі спекотним кліматом взагалі дуже популярні гострі страви (наприклад, каррі в Індії або мексиканські буріто). Річ у тім, що той самий капсаїцин викликає рясне потовиділення. А це сприяє прямому охолодженню організму.

Це може, на жаль, означати наявність проблем з щитоподібною залозою

Капсаїцин здатний прискорювати обмін речовин (тому люди, які бажають схуднути, воліють вживати більш гостру їжу). А якщо ваша щитоподібна залоза працює не дуже добре, то подібне бажання — спосіб організму прискорити метаболізм. Але не переживайте заздалегідь. Якщо гострої їжі хочеться іноді — це не означає наявність проблем зі здоров’ям. Але коли насититися нею не вдається — це вже ознака того, що варто відвідати лікаря. Просто про всяк випадок.

Або стрес

Під час стресу деяким людям хочеться їсти більше. І бажано, щоб це було щось жирненьке або рафіноване. Те, що приносить радість. Тому тяга до гострої їжі — спосіб боротьби вашого організму зі стресом. Але ми радимо не стільки налягати на смаколики, скільки зайнятися спортом. Адже він не лише сприяє виробленню ендорфінів, а й покращує загальний стан здоров’я. І тіла, що є важливим.