Men's & Women's

Чому жінки відчувають біль у «критичні» дні, та як позбутися від нього без ліків

Хворобливі місячні руйнують усі ваші плани і не дають спокійно жити?

Чому болить живіт під час місячних? Це питання хвилює практично кожну жінку, адже больові відчуття під час менструації часто можуть істотно ускладнити життя і навіть свідчити про проблеми зі здоров’ям.

Розповідаємо, чому жінки відчувають болі під час менструації і як з ними впоратися, інформує Ukr.Media.

Чому болить живіт під час місячних?

Жінка відчуває помірний біль під час місячних з кількох причин, не пов’язаних із серйозними проблемами зі здоров’ям.

Гладкі м’язи матки скорочуються, щоб позбутися від старих клітин ендометрія. Цей процес може бути дуже болючим для жінок, у яких підвищена чутливість в області живота.
Причина хворобливих місячних також може полягати в положенні матки. Якщо вона трохи відхилена назад, то зачіпає нервові закінчення, що і викликає біль під час менструації.
Гормональний дисбаланс (протиборство естрогену і прогестерону), що виникає під час менструації, також може створювати больовий ефект.
У здорової жінки болі під час місячних не будуть надто інтенсивними. Крім цього, такі больові відчуття легко піддаються лікуванню знеболювальними ліками. Також важливо знати, що біль не повинен тривати безперервно протягом усього періоду менструації і супроводжуватися рясними кровотечами.

Що робити, якщо болить живіт під час місячних

Щоб позбутися від болю в області живота під час місячних можна прийняти спазмолітики і анальгетики. Зараз існує велика кількість ліків, здатних швидко зняти біль. Однак, не варто надмірно зловживати знеболювальними таблетками, адже помірні больові відчуття під час місячних — це нормальне явище.

Щоб запобігти хворобливих місячних у майбутньому, необхідно дотримуватися стандартних правил здорового способу життя: спіть не менше восьми годин, правильно харчуватися, частіше проводьте вільний час на свіжому повітрі, мінімізуйте стреси і займайтеся помірним фізичним навантаженням. У такому разі місячні не будуть відрізнятися сильним болем.

Якщо у вас болить живіт, а під рукою немає знеболювальних, скористайтеся такими ефективними лайфхаками

1. Покладіть на низ живота грілку або пляшку з теплою водою. Це допоможе розслабити м’язи живота і знизить інтенсивність скорочення матки. Масаж також здатний полегшити ваші страждання. Масажуйте область живота за годинниковою стрілкою до тих пір, поки біль не вщухне.

2. Під час місячних, тіло часто набрякає, тому необхідно пити достатню кількість води. Якщо вживати трав’яні чаї, то можна домогтися і зниження інтенсивності болю. Вибирайте м’ятний або ромашковий чай.

3. Ароматерапія також може позбавити вас від болю під час місячних. Втирайте два рази на день в область попереку і низ живота суміш масел звіробою (50 мілілітрів), майорану (5-7 крапель), деревію (5-7 крапель) і мускатної шавлії (4-6 крапель).

4. Щоб зменшити біль, можна лягти в позу, яка розслабить м’язи живота. Відпочиньте, згорнувшись калачиком, і біль поступово мине.

5. Учені вже давно відмовилися від думки про те, що заняття спортом під час місячних шкідливе для жінки. Помірні фізичні навантаження навпаки допоможуть боротися з болем, однак, завжди варто враховувати індивідуальні особливості організму.

Якщо під час місячних ви відчуваєте себе надзвичайно погано, а біль неможливо терпіти — то такий стан справ може свідчити про проблеми зі здоров’ям.

Про які проблеми зі здоров’ям може свідчити гострий біль під час місячних

Запальні захворювання під час місячних можуть проявлятися не лише больовими відчуттями, але і підвищеною температурою і нудотою. Також можуть спостерігатися ниючі болі внизу живота вже після менструації.
Кісти, пухлини і фіброми можуть проявлятися під час менструації густими і рясними виділеннями з вкрапленнями іншого кольору, гострими болями і утрудненим сечовипусканням.
Таке захворювання як ендометріоз також може давати про себе знати під час місячних: рясні виділення, температура, біль за тиждень до початку менструації. Для ендометріозу також характерний біль під час вагінального інтиму.
Гіпертиреоз характеризується тривалими місячними і болем.
У разі, якщо під час місячних ви відчуваєте такі симптоми:

Спостерігаються рясні виділення. Необхідно міняти прокладку раз у кілька годин.
Сильні болі не припиняються 2-3 дні.
Порушився менструальний цикл.
Якщо стандартні знеболювальні не можуть упоратися з болем.
Кількість виділень різко змінилася.
Подбайте про своє здоров’я. Якщо ви виявили у себе вищеописані симптоми, то обов’язково зверніться до лікаря найближчим часом.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net