ГоловнеПолітика

Чорне море дуже важливе для нас — заступник Генсека НАТО

Безпека в Чорноморському регіоні досі займає та далі займатиме чільне місце на порядку денному Північноатлантичного альянсу. Регіон має для НАТО визначальне значення. Про це заявив заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, пише Інтерфакс-Україна.

«Те, що ми робимо для субрегіону Чорного моря та всього євроатлантичного простору, показує, що ми органічно дивимося на 360 градусів на безпеку Альянсу. І Чорне море й далі займатиме головне місце на нашому порядку денному», — сказав Джоане.

Він нагадав про масштабні навчання Steadfast Defender 2021, які пройшли в Чорному морі. Їх заступник Генсека НАТО назвав одними з найважливіших навчань за останні 20 років.

Також Мірча Джоане вказав на те, що Чорноморський регіон має визначальне значення для НАТО.

«Чорне море має визначальне значення. Чому? Адже Росія використовувала незаконну окупацію Криму передусім не тільки для поширення сили, а й для незаконного контролю не тільки суші, а й деяких частин моря. Але це також розподіл сили на Близький Схід, до Леванту, до Середземномор’я. Ось чому поєднання чинників робить Чорне море дуже важливим для НАТО», — сказав Джоане.

За його словами, в Чорному морі доволі багато морської присутності сил Альянсу і союзників.

«Я думаю, що більше шести місяців на рік ми є постійно присутніми. Також недавно була місія Великої Британії, Нідерландів», — розповів Джоане.

Він додав, що дуже активно проводять патрулювання повітряного простору регіону Велика Британія, Німеччина, Іспанія, Канада, Італія.

Нагадаємо, раніше Секретар РНБО України Олексій Данілов зустрівся із заступником Генсека НАТО Мірчею Джоане. Співрозмовники обговорили ситуацію з безпекою в Україні й світі, вони розглянули також питання співпраці України з НАТО.

До цього повідомлялося, що есмінець НАТО зайшов у Чорне море. Ракетний есмінець ВМС Італії Luigi Durand de la Penne перервав натівські «канікули», коли в Чорному морі не було кораблів нечорноморських країн НАТО.