Здоров’я

Ці 6 способів дозволяють старішати повільніше

Старішання можна уповільнити, дотримуючись кількох правил.

Ці 6 способів дозволяють старішати повільніше. Старішання можна уповільнити, дотримуючись кількох правил.

Наука стверджує: ми усі можемо уповільнити старішання. Дослідження підтверджують: у людей одного й того ж року народження може бути різний біологічний вік — і іноді він відрізняється на десятки років. Ось деякі прості правила, дотримання яких допоможе по-справжньому зупинити мить і залишатися молодими, бадьорими та дуже енергійними, інформує Ukr.Media.

Їсти більше білкової їжі

Після 40-річчя ми з кожним десятиріччям втрачаємо до 8 % м’язової маси — і це може стати серйозною проблемою. Щоб залишатися у формі, варто поступово збільшувати частку білкової їжі у раціоні: їсти більше горіхів, молочних продуктів, м’яса. Найкраще під час кожного приймання їжі з’їдати 25-30 г білка.

Частіше перебувати на свіжому повітрі

Вітамін D не лише допомагає зберегти міцними кістки і суглоби, але й захищає від таких вікових захворювань, як деякі форми раку і захворювання серцево-судинної системи. Крім того, дослідження, у якому взяли участь 2000 жінок, підтвердило, що високий рівень «сонячного» вітаміну у крові безпосередньо пов’язаний з довжиною теломерів — своєрідних «ковпачків» на кінцях клітин ДНК, які захищають їх від старішання. Щоб повністю покрити добову потребу у цьому вітаміні, достатньо провести на сонці 15-30 хвилин. А щоб ефект був ще більш помітним, варто проводити цей час за фізичною активністю — наприклад, прогулянкою.

Захищатися від сонця

Виходячи на вулицю, важливо захищати свою шкіру від впливу небезпечного ультрафіолету — однієї з головних причин розвитку раку шкіри. Крім того, саме ультрафіолет — причина появи ранніх зморшків і швидкого старішання шкіри. Використовуйте засоби з рівнем SPF, який не нижчий за 30, а також не забувайте зволожувати шкіру.

Більше пити

З віком нирки працюють менш ефективно, і ми гірше розпізнаємо сигнали спраги. Це може призвести до дегідрації — особливо на тлі приймання деяких ліків, які сприяють виведенню рідини з організму. Тим часом, достатній рівень вологи — обов’язкова умова збереження здоров’я, молодості і краси. Вода регулює температуру тіла, підтримує здоров’я шкіри і суглобів, а також вона необхідна для нормального перетравлення їжі і видалення відходів. Тому стежте за своїм станом і не допускайте появи ознак прихованого зневоднення.

Стежити за здоров’ям зубів

Дедалі більше досліджень підтверджують прямий зв’язок між здоров’ям порожнини рота і розвитком вікових захворювань (інсульт, діабет, серцево-судинні захворювання). Найімовірніше, це пов’язано з тим, що бактерії, які викликають захворювання зубів і ясен, можуть потрапити у кров, а потім й у інші важливі органи. Також останні дослідження підтвердили зв’язок між захворюваннями ясен і підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера. Тому не забувайте відвідувати стоматолога двічі на рік і піклуватися про здоров’я зубів та ясен.

Стежити за здоров’ям кишківника

Здорова мікрофлора, що живе у нашому кишківнику, забезпечує не лише гарне травлення, але й впливає на швидкість старішання усього тіла. Річ у тім, що у кишківнику міститься понад 70 % клітин, що забезпечують роботу імунної системи — і від його здоров’я залежить здатність нашого тіла протистояти багатьом захворюванням, у тому числі й недоумству. Тому дуже важливо стежити за нормальною роботою кишківника, їсти більше продуктів, які багаті на пробіотики і клітковину, а також звертатися до лікаря, якщо щось йде не так.