Соціум

Ці дивні речі відбуваються з нашим тілом після 40, і про них повинен знати кожен

Чого чекати від нашого тіла після 40.

Життя швидкоплинне: ще вчора ви сиділи за партою, а вже в найближчому майбутньому готуєтеся няньчити онуків. Це не означає, що з молодістю потрібно повністю розпрощатися, але кілька речей варто врахувати, інформує Ukr.Media.

Людський організм дивовижний і раз за разом підносить нам сюрпризи. Часом вони бувають неприємними, і краще їх зустріти у всеозброєнні.

Змінюється висота голосу

Дослідники з південно-західного медичного центру Техаського університету відзначають, що з віком наші голосові зв’язки слабшають, стоншуються і втрачають еластичність. В результаті голос у чоловіків може стати вищим, а у жінок нижчим. Представники обох статей також можуть помітити, що їхні голоси втрачають гучність і силу. Найбільш часто таким віковим змінам схильні ті люди, яким доводиться багато говорити або співати.

Шкіра втрачає еластичність

З віком обсяг жирової тканини в області обличчя зменшується, стверджують представники Гарвардської медичної школи. Якщо раніше обличчя виглядало гладким, підтягнутим і пружним, то після 40 починає «обвисати» і «обростати» зморшками.

Зменшується м’язова маса

Тим, хто досяг 40, доведеться зіткнутися з наслідками такого явища, як саркопенія, — втрата м’язової маси і сили. Згідно з даними вчених, чоловіки, зазвичай, втрачають 3-5% м’язової маси кожне десятиліття, починаючи з 30 років.

«Ця хвороба насправді починається в 30, але через повільного перебігу ви не помітите її дію, поки вам не виповниться 40».

Змінюється гормональний фон

З віком однією з найбільш поширених скарг стає скарга на зниження статевого потягу. Що може бути пов’язано з гормональними змінами, які починаються приблизно у віці 40 років як у чоловіків (зниження рівня тестостерону), так і у жінок (зниження рівня як естрогену, так і тестостерону). Крім проблем з лібідо, також можуть спостерігатися труднощі із засипанням і схудненням, дратівливість і тривожність. А ще «мозковий туман», або «синдром хмарної голови», при якому відзначаються труднощі з концентрацією уваги, забудькуватість і сплутаність свідомості. Щоб уникнути таких неприємних наслідків, доктор Мінді Пелц радить переглянути свій спосіб життя: змінити режим харчування і навчитися боротися зі стресом.

Волосся починає рідшати

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Американської академії дерматологів, втрата волосся з віком загрожує не тільки чоловікам, але і жінкам. Приблизно 40% представниць прекрасної статі зіткнуться з помітною втратою шевелюри, розмінявши п’ятий десяток. Але навіть тим щасливчикам, у яких буде випадати по 50-100 волосинок в день, що є нормою, буде потрібно більше часу на те, щоб виросли нові.

Погіршуються когнітивні функції

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі British Medical Journal, когнітивні (розумові) функції, до яких в тому числі відносяться пам’ять і увага, знижуються на 3,6% починаючи з 40 років.

Відбуваються зміни на клітинному рівні

З віком наші клітини старіють, перестають працювати належним чином або відмирають. І важливу роль тут відіграють мітохондрії — «енергетичні станції» клітини. Їх знос може безпосередньо вплинути на здатність клітин функціонувати на оптимальному рівні, привівши до погіршення стану організму. За словами доктора медичних наук Ноеля Ріда, негативні наслідки проявляються по-різному: від постійної втоми до ослабленої імунної системи. При цьому вікові збої в роботі мітохондрій і їх руйнування можна уповільнити за допомогою занять спортом.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net