Прогрес

Ці міфи про цукор можуть лише нашкодити вашому здоров’ю

Не усі міфи про цукор варті довіри.

Ці міфи про цукор можуть лише нашкодити вашому здоров’ю. Не усі міфи про цукор варті довіри.

Цукор — один з тих продуктів, споживання якого потрібно контролювати, якщо ви дійсно дбаєте про своє здоров’я. Але інформації про шкоду і користь цукру настільки багато, і вона настільки суперечлива, що дуже легко заплутатися. Ми спробували зібрати найпоширеніші — і найшкідливіші — міфи про цукор. Не вірте їм, інформує Ukr.Media.

Цукор — це отрута

Дослідники і лікарі досі не готові визнати цукор однозначно шкідливим продуктом. Так, Маріо Нестле, професор харчування з Нью-Йоркського університету, нагадує у статті, опублікованій у виданні JAMA Medicine, що цукор буде не лише безпечним, але й корисним для вашого здоров’я — якщо, зрозуміло, не перевищувати рекомендовану норму. Нагадаємо, вона становить 12,5 чайних ложок на день, причому сюди необхідно зарахувати і весь доданий цукор.

Цукор робить нас хворими

Так, надмірне захоплення цукром може істотно підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, порушити нормальну роботу ендокринної системи і спровокувати розвиток діабету та навіть депресії. Але якщо ви контролюєте кількість цукру у раціоні, то, швидше за все, вам нема про що турбуватися.

Цукор краще замінити на підсолоджувачі і замінники

Це найгірша ідея, яка лише може виникнути у вашій голові: численні дослідження підтвердили прямий зв’язок між постійним вживання хімічних підсолоджувачів — таких, як аспартам, сахарин і сукралоза — і підвищеним ризиком розвитку раку. Крім того, регулярне споживання цих та інших підсолоджувачів погано позначається на здоров’ї серця, судин і шлунково-кишкового тракту.

Відмова від цукру допомагає схуднути

На жаль, і це є лише міфом. Схуднути допомагає скорочення споживаних калорій і збільшення фізичної активності, а ось повна відмова від цукру, навпаки, може ввести організм у стан стресу і призвести до порушення обміну речовин. І появи зайвих кілограмів.

У натуральних соках немає небезпечного цукру

Навіть натуральні свіжовичавлені соки — це справжня цукрова бомба. І той факт, що фрукти містять фруктозу, а не глюкозу, нічого не змінюють — і та, і інша переробляються одним метаболічним шляхом. Нагадуємо, минулорічне дослідження підтвердило: лише дві склянки соку на день збільшують ризик розвитку захворювань серця на 25 %.