Здоров’я

COVID-19 був у Китаї два місяці, перш ніж його помітили — дослідження

Вчені Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго спільно з дослідниками Університету Арізони визначили терміни появи коронавірусу в Китаї. Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на повідомлення Каліфорнійського університету.

Завдяки методу молекулярного датування, який здатний оцінити частоту мутацій, а також методу епідеміологічного моделювання, дослідники виявили, що SARS-CoV-2 був у Китаї протягом двох місяців перед тим, як його помітили.

«Ми змогли встановити верхню межу в середині жовтня 2019 року, коли SARS-CoV-2 почав циркулювати в провінції Хубей», — стверджують вчені.

Крім цього, дослідники стверджують, що існують умови, за яких COVID-19 пройшов би без пандемії.

«У модельованих епідеміях за участю менш населених сільських громад епідемії зникали в 94,5-99,6% випадків. А початковий штам SARS-CoV-2 став епідемічним, тому що він був широко розсіяний у міських районах, де передача за рахунок густоти населення істотно легша», — йдеться в повідомленні.

Дослідники говорять, що люди не були готові до вірусу, тому що екстрені служби неправильно до нього готувалися, очікуючи чогось на кшталт атипової пневмонії з високим ризиком смертей. Насправді, коронавірус має не настільки високий рівень смертності, як має гарну можливість поширення. А це, як бачимо, виявилося смертельно, причому в масштабах світу.

Нагадаємо, раніше вчені з’ясували зв’язок між утворенням тромбів у крові людини і вакцинацією препаратом AstraZeneca.