ГоловнеПолітика

Делегація США ознайомилася з ситуацією на кордоні України з Росією

Глава Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко 5 жовтня ознайомив представників Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) США в Україні з облаштуванням українсько-російської ділянки кордону. Про це повідомляє прес-служба прикордонного відомства.

Під час візиту члени американської делегації побували на ділянках відділів прикордонної служби Дергачі і Троїцьке, які здійснюють охорону кордону в Харківській і Луганській областях.

Сергій Дейнеко подякував керівнику Програми EXBS США в Україні Метью Боулдіну за допомогу і підтримку, яку надають прикордонному відомству. Своєю чергою, Метью Боулдін подякував главі Держприкордонслужби за відкритість у спілкуванні і відзначив подальшу допомогу в забезпеченні прикордонної безпеки України.

У ході візиту зазначалося, що в умовах загрози національній безпеці України основою охорони кордону є проведення активних режимних і контрольних заходів з посиленням військової складової.

«Ми повинні забезпечити спостереження за кожним метром державного кордону з РФ і Білоруссю, так як у будь-який момент ми можемо очікувати тут переправлення диверсійно-розвідувальних груп, нелегальних мігрантів тощо. Звичайно, ніякі перешкоди не врятують Україну від повномасштабного вторгнення, проте комплекс стаціонарних інженерних споруд і систем відеоспостереження, якими наразі обладнану ділянку кордону з РФ, забезпечить нам своєчасне виявлення такої загрози, надасть час підготуватися до відсічі і підходу сил ЗСУ», — зазначив Дейнеко.

Безпосередньо на державному кордоні начальник Східного регіонального управління відомства Валерій Вавринюк розповів гостям про стан охорони державного кордону та вказав на заходи, що вживаються для інженерно-технічного облаштування. Зазначалося, що в практику впроваджується модель комплексної охорони і захисту державного кордону, створення інтегрованої системи контролю за ділянками, заснованої на «інтелектуальних» технічних засобах. Зокрема, прикордонники разом з інженерними спорудами оснащують кордон камерами відеоспостереження і засобами фіксації, за допомогою яких відбувається постійний моніторинг.

Американські партнери відзначили позитивну динаміку в розвитку прикордонної інфраструктури вздовж українсько-російської ділянки кордону.