Здоров’я

До яких хвороб призводять різні дієти

Дієти не є безпечними для здоров’я людей.

До яких хвороб призводять різні дієти. Дієти не є безпечними для здоров’я людей.

До пляжного сезону хочеться виглядати більш стрункими, тому виникає велика спокуса обрати у інтернеті дієту, яка обіцяє результат за два тижні, і почати худнути, інформує Ukr.Media.

Лікарі попереджають: практично будь-яка дієта, яка побудована на надмірних обмеженнях, не вирішує проблему зайвої ваги. Зазвичай, втрачені кілограми потім повертаються і приводять з собою «товаришів». І з великою ймовірністю таке самолікування може додати нових проблем — каміння у жовчному міхурі, подагру і депресію.

Наскільки небезпечними є наслідки модних дієт, ми розповімо далі.

На що хворіють через дієти

Здавалося б, чому кілька зайвих кілограмів є проблемою? Зараз стільки різних дієт скрізь пропонується — обирай будь-яку і худни. Це велика помилка. Будь-яка з цих дієт не вчить головному — правильно харчуватися. Вона не дає можливості повноцінно забезпечувати організм усіма необхідними речовинами. Дієти пропонують на певний час від чогось відмовитися, причому абсолютно необґрунтовано. Людина думає, що їй потрібно лише якийсь час потерпіти, познущатися з себе. А потім вона повертається до свого звичайного режиму харчування, який і був причиною зайвої ваги.

Що відбувається під час жорсткої низькокалорійної дієти? Йдуть не лише зайва рідина і зайвий жир, але втрачається й м’язова маса. Це призводить до того, що знижуються енерговитрати, швидкість обмінних процесів, адже м’язи витрачають більше калорій. І вже зі зниженим обміном речовин людина повертається до колишнього харчування, тому втрачені кілограми набираються з плюсом. Поширена ситуація: припустимо, людина схудла на такій дієті на 5 кг, а потім протягом року додала 7 кг.

Залежно від часу обмеження такі дієти можуть завдавати шкоди здоров’ю від виправної до непоправної. У деяких випадках доводиться вдаватися до хірургічного лікування. Наприклад, є цілий ряд дієт, які називаються високобілковими, де максимально виключені вуглеводи. Вони часто мають таке ускладнення, як каменеутворення. До слова, камені у жовчному міхурі можуть утворитися практично після будь-якої дієти внаслідок того, що дуже часто відбувається згущення жовчі. Густа жовч утворює осад, а потім камені. Частим ускладненням високобілкових дієт також є камені у нирках. Річ у тім, що така дієта багата на пуринові сполуки (азотисті сполуки), які стають причиною підвищення рівня сечової кислоти, утворення каменів і розвитку подагри.

Крім того, у разі високобілкових дієт у раціоні переважають продукти з тваринним білком, який практично завжди пов’язаний з холестерином. Природно, підвищується рівень холестерину у крові, його надлишок відкладається на стінках судин, і потім виникають серцево-судинні захворювання.

Вчені дійшли висновку, що у людей, які роками сидять на безвуглеводних дієтах, практично на третину більший ризик передчасної смерті через серцево-судинні захворювання. Зокрема, популярна дієта Дюкана підвищує ризик смерті через порушення роботи серця і судин. Ми вже не кажемо про захворювання органів травлення і виділення. Це і жовчнокам’яна, і сечокам’яна, нирково-кам’яна хвороба, і порушення пуринового обміну — подагра.

Безвуглеводні дієти підвищують ризик розвитку депресії. Адже вуглеводи дарують нам позитивні емоції. Але, природно, за умови вживання їх у розумних кількостях.

Та й назва — безвуглеводна дієта щонайменше є безграмотною. Практично жодна дієта не виключає овочі — а це теж вуглеводи, причому одні з найкорисніших. Отже, безвуглеводних дієт не існує. Але якщо хтось називає свою дієту безвуглеводною і пропонує її іншим, то варто засумніватися у компетентності такого «фахівця».

Більше того, будь-яких обмежень, які відомі будь-якій людині — кожен знає, що краще їсти менше солоного, солодкого, жирного — варто дотримуватися без фанатизму, у розумних межах. Більш жорсткі заборони повинні мати якесь підґрунтя. Наприклад, безсольова дієта показана, якщо у людини підвищений артеріальний тиск, захворювання нирок у гострій фазі, схильність до набряків і т. д. Якщо цих проблем немає, то нема потреби повністю виключати сіль зі свого раціону, тому що у невеликій кількості вона все ж таки потрібна нашому організму.

Не є безпечними й таблетки для схуднення. Якщо людина безконтрольно почне виводити з себе рідину, яка здається їй зайвою, то у неї з великою ймовірністю порушиться електролітний баланс, з рідиною будуть йти корисні мікро- і макроелементи. Це може призводити до вельми неприємних наслідків, починаючи від судом м’язів (наприклад, багатьом знайоме відчуття судом литкових м’язів, що дуже часто трапляється через дефіцит калію), порушень серцевого ритму і закінчуючи непритомними станами через порушення електролітного балансу. Якщо людина хоче схуднути, то починати потрібно з наведення ладу у харчуванні, а не з застосування небезпечних засобів, які допомагають позбутися від рідини або мають послаблюючу дію. Це не вплив на причину. Адже причина зайвої ваги — це надмірне харчування. За допомогою таких таблеток ми цю причину не усунемо.

Статистика показує, що люди, які мають надлишкову вагу, але протягом усього життя ніколи не захоплювалися самостійно дієтами, мають кращі показники здоров’я, ніж ті, хто постійно сидить на дієтах, ганяючи вагу у бік її зменшення, а потім збільшення.

Дуже часто лікарі говорять пацієнтам: якщо ви незадоволені своєю масою тіла, але водночас не готові звернутися до лікаря, тоді, будь ласка, навіть не починайте займатися самолікуванням дієтами. Почніть хоча б просто правильно харчуватися. Це не настільки складно. І принципи збалансованого харчування відомі усім.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net