ГоловнеПолітика

Домовленість США і ФРН: відомі деталі про Північний потік-2

Білий дім під час розробки угоди з ФРН, яка враховує проект будівництва російського газопроводу Північний потік-2, тісно консультувався з Україною та Польщею та зважав на їхню думку. Про це на спеціальному брифінгу заявила представник Держдепартаменту.

«Ми досі виступаємо проти трубопроводу, але дійшли висновку, що санкції не зупинять цього будівництва і загрожують підірвати життєво важливий союз із Німеччиною, а також з ЄС та іншими європейськими союзниками», — сказала вона.

Вона додала, що метою переговорів з Німеччиною було «обговорення низки заходів, які спрямовані на скорочення ризиків», що пов’язані з реалізацією проекту.

Водночас чиновниця розповіла, що США вводитимуть санкції стосовно Росії, якщо вирішать, що Кремль використовує енергетику як геополітичну зброю в ЄС.

За словами представника Держдепартаменту, США і ФРН в рамках своєї домовленості про Північний потік-2 вирішили, що «не терпітимуть, якщо Росія використовуватиме енергетику в якості геополітичної зброї в Європі, а також ескалацію її агресії щодо України».

Росію в разі «ворожої діяльності» змусять «понести значні витрати», підкреслила представник дипвідомства.

Також у рамках домовленостей Німеччина взяла зобов’язання створити для енергетики України «зелений фонд». Його розмір мільярд доларів.

«У рамках американо-німецького партнерства із клімату й енергетики ФРН взяла зобов’язання створити «зелений фонд» для України і виділити 1 мільярд доларів для підтримки енергетичного переходу, енергоефективності й енергетичної безпеки країни», — сказала представник Держдепартаменту.

До того ж Німеччина взяла зобов’язання домагатися, аби було продовжено договір про транзит газу через Україну. Для цієї мети призначать спецпредставника. Переговори мають розпочатися не пізніше 1 вересня.