Здоров’я

Дослідники розповіли, що подолати запалення можна за допомогою буряка

Буряк стане у нагоді, якщо у організмі є запалення.

Дослідники розповіли, що подолати запалення можна за допомогою буряка. Буряк стане у нагоді, якщо у організмі є запалення.

Видео дня:

Буряк найбільш відомий своїм яскраво-червоним забарвленням і землистим смаком, при цьому він містить більше поживних речовин, ніж деякі люди можуть собі уявити. Секрет того, що робить буряк таким корисним, полягає у його яскраво-червоному кольорі, інформує Ukr.Media.

У випуску 2019 року Критичних оглядів харчової науки і харчування дослідники висловилися за включення більшої кількості буряка у щоденний раціон людей через його доступність і довгий список переваг для здоров’я.

«Одним з ефектів, які ви відчуєте, коли почнете їсти більше буряка, є антиоксидантні та протизапальні властивості, які ви отримаєте від їх темно-червоного пігменту, відомого як беталаїн», — повідомляють експерти.

Буряк взагалі є потужним продуктом харчування. Він складається здебільшого з води, але містить багато клітковини (2,3 г на буряк) і поживних речовин, таких як кальцій, магній, калій і вітамін А. Хоча це дуже корисно для здоров’я, те, що робить буряк дійсно є унікальним порівняно з іншими фруктами і овочами, — це рівень натурального рослинного пігменту беталаїну.

У Енциклопедії харчових продуктів та здоров’я говориться, що беталаїн можна отримати лише з буряка, кактусової груші, пітахайї і швейцарського мангольда або певних екстрактів беталаїну. Він також міститься у деяких інших рослинах і листі, але вони не їстівні для людини.

Відповідно до статті з журналу Nutrients, беталаїн пов’язаний зі зменшенням запалення, проявляючи антиоксидантні властивості і навіть допомагаючи знизити ризик розвитку раку у деяких випадках.

Насправді, дослідники були настільки вражені результатами, пов’язаними з вживанням буряка для здоров’я, що вони також продовжували вивчати можливість використання буряка або екстракту буряка для боротьби з запальними захворюваннями, такими як захворювання печінки і артрит.

«Як ви можете бачити, позитивні ефекти від вживання буряка є істотними, і єдиний відомий «негативний» побічний ефект вживання беталаїну з буряка полягає у тому, що, згідно з клінікою Клівленда, він може надати вашій сечі червоний або рожевий колір», — повідомляється у дослідженні.