ГоловнеПолітика

Джонсон анонсував саміт G7 в очному форматі

Великобританія проведе саміт Великої сімки (G7) з 11 до 13 червня. Він пройде в курортному містечку Карбіс-Бей на Атлантичному узбережжі півострова Корнуолл. Про це йдеться в заяві британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона, повідомляє Reuters.

Він зазначив, що головною темою саміту буде пошук шляхів виходу світової економіки з кризи, викликаної пандемією коронавірусу COVID-19. Лідери також піднімуть тему загального доступу населення до безперешкодної торгівлі, пріоритетів технологічного прогресу і наукових відкриттів.

«Коронавірус, безсумнівно, є найбільш руйнівною силою, яку ми бачили протягом багатьох поколінь, і найбільшим випробуванням сучасного світового порядку, яке ми переживаємо», — йдеться в заяві Джонсона.

На зустріч лідерів Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції, Японії та Євросоюзу будуть запрошені керівники Австралії, Індії та Південної Кореї.

«Прем’єр-міністр має намір використати «сімку» для активізації співпраці між демократичними і технологічно просунутими країнами світу. З цією метою він запросив лідерів Австралії, Індії та Південної Кореї взяти участь у зустрічі як гостей, щоб підвищити рівень знання і досвіду за столом. Разом 10 лідерів представляють понад 60% населення, що живе в демократичних країнах», — йдеться в заяві Даунінг-стріт, 10.

Британська Sunday Telegraph повідомила, що уряд Великобританії сподівається, що саміт стане приводом для першої поїздки в Європу як президента США Джо Байдена. Він офіційно повинен зайняти пост глави держави 20 січня.

Як відомо, у 2020 році саміт G7 повинен був пройти у США в червні. Але спочатку зустріч лідерів перенесли на вересень, а потім і зовсім скасували через пандемію коронавірусу. Роком раніше він відбувся у французькому Біарріці. Таким чином, вперше за приблизно два роки лідери семи провідних економік світу поспілкуються в очному форматі.