ГоловнеПолітика

Екс-губернатор Київської області сказав яка стратегія потрібна Україні у побудові відносин із країнами СНД

Екс-губернатор Київської області Михайло Бно-Айріян розповів на своїй сторінці у соцмережі про візит до Вірменії.

«Тільки що повернувся з Вірменії, однієї з найдавніших країн світу.

Унікальна країна. Нація, яка вижила, незважаючи на всі зусилля ворогів, яка пережила геноцид і зберегла свою віру.
Я ніколи тут не був, хоча мій прадід був родом і Баязета, Західної Вірменії.

Це мало хто знає, але за три дні до того, як я пішов з посту губернатора, мав запланований візит у Армавірську область. Ми планували не тільки зустрічі на рівні керівництва регіону, а також лекцію перед вірменськими студентами. Тоді це не вдалося зробити.

А ось зараз цей час настав. Тоді я повинен бути сам, а зараз висадився цілий десант з України. Спілка вірмен України провела спеціальне засідання, присвячене 20- річчю організації. А ще подарувала вірменським дітям величезний новий скейт-парк у самому центрі Єревана. Він точно стане магнітом та центром молодіжної субкультури. І тисячам вірменських дітей назавжди запам’ятається український прапор, який вони бачитимуть багато разів, літаючи парком на скейтах та великах.

Головний висновок, яким одразу хочеться поділитися – вам обов’язково треба поїхати до Вірменії. Це унікальна та одна з найдавніших країн світу. Вірменія першою у світі стала християнською державою, до речі, на 6 століть раніше за нас.
Наразі полетіти до Вірменії стало досить доступно. Переліт туди-назад коштує менше $70, проживання у готелі 4 зірки — $40. Прекрасна гастрономічна культура та просто величезна кількість місць, які можна відвідати. Словом, у нас тепер є крута альтернатива звичній для українських туристів Грузії. І це круто. З усією любов’ю до Грузії.

Друге. Не менш важливе. Я жодного разу ні від кого не почув нічого антиукраїнського. Навпаки, все було наповнене повагою до країни. Десятки зустрічей, та всюди позитивний настрій. Це відчувається буквально скрізь.

Це ще раз мене переконало у тому, яку стратегію потрібно обирати Україні у побудові відносин із країнами СНД, які нехай і перебувають у фарватері зовнішньої політики Росії. З такими країнами потрібно будувати свої відносини на всіх рівнях, таким чином створюючи навколо Росії кільце лояльних до України на рівні жителів, лідерів думок та політичного істеблішменту країн.

Звинувачувати Єреван, Нур-Султан (Астану), Ташкент чи ще когось у лояльності Кремлю – це тупикова історія, яка не дає нам жодних переваг. Та позбавляє нас союзників у регіоні, нехай і мовчазних. Не треба дружити з ними проти Росії. Потрібно дружити для України та її інтересів», — зазначив політик.