АналітикаГоловне

Експерти повідомили, яка економіка стане першою вже 2028 року

Китай, найімовірніше, стане найбільшою економікою світу раніше, ніж передбачалося — не пізніш 2028 року, а, може бути, навіть в 2026-м. Про це пише CNBC.

«Оприлюднений днями валовий внутрішній продукт США за 2020 рік скоротився на 2,3% і склав $ 20,9 трлн, згідно з попередніми оцінками уряду. Зокрема ВВП Китаю за той же період виріс на 2,3% до 101,6 трлн юанів ($ 14,7 трлн). Це означає, що економіка КНР відстає від американської всього на $ 6,2 трлн.» — підкреслюють експерти, на чию думку посилається видання.

На думку аналітиків, це зовсім невеликий відрив, який до того ж за 2020 рік був скорочений на $ 0,9 трлн.

«Така розбіжність в зростанні узгоджується з нашими даними про те, що пандемія зробила набагато більший вплив на економіку США, ніж на економіку Китаю, — заявив Роб Саббераман, головний економіст холдингу Nomura. — Ми вважаємо, що при реальних перспективах зростання розмір економіки Китаю в американських доларах перевершить США в 2028 році».

На думку аналітиків, причина скорочення розриву — в пандемії коронавірусу. Він, що виник в кінці 2019 китайському місті Ухань, швидко поширився планетою і найбільше зачепив США. Китаю вдалося швидко взяти під контроль спалах і відновити економіку. Тим часом рівень безробіття виріс в Штатах до 14%.

«Зростання ВВП Китаю за минулий рік — в основному заслуга традиційних галузей промисловості, а не внутрішнього споживання. Експорт китайських товарів в 2020 виріс на 3,6%, тоді як імпорт знизився на 1,1%», — акцентують експерти.

У той же час, на думку Брюса Пана, глави відділу стратегічних досліджень в China Renaissance, Китай обійде США ще швидше — на 3-5 років раніше очікуваного терміну. Але важливішою подією виявиться момент, коли Китай перевершить Штати з ВВП на душу населення. На 2020 рік цей показник в КНР, де населення приблизно в чотири рази більше, склав $ 11 000, тоді як в США — $ 63 200.

Нагадаємо, в 2021 році Міжнародний валютний фонд очікує зростання світової економіки на рівні 5,5%.

Раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш попередив, що світ чекає найсильніший за 80 років економічний спад. На його думку, ніяка COVID-вакцина не зможе виправити шкоду, якої вже було завдано.