ГоловнеПрогрес

Фізики створили невидиму матерію

Вчені з Массачусетського технологічного інституту створили прозорий газ для створення невидимої матерії. У такий спосіб вони мають намір вирішити проблему квантових суперкомп’ютерів. Про це пише Science.

Фізики працювали над цим проектом майже 30 років. Вони охолодили газ до наднизької температури, потім стиснули лазером і зробили напівпрозорим. Так він перестав відбивати і розсіювати частину світла, що падає на нього.

«Ефект працюватиме завдяки закону квантової механіки під назвою «принцип заборони Паулі». Він не дозволяє таким елементарним частинкам, як ферміони (до їхньго числа належать протони, нейтрони, електрони і безпосередньо атоми багатьох речовин), стати невідмінними одна від іншої. Тобто ферміони не можуть бути в тому самому квантовому стані і цим гарантують, що існування твердих речовин є можливим. Без цього принципу предмети просто не змогли б утворитися», — відзначили вчені.

Крім того, вони з’ясували, що якщо зробити частинки максимально «схожими» між собою за допомогою охолодження до абсолютного нуля (-273,15 °C), їх можна буде максимально зблизити.

Це дозволить створити стан «блокування Паулі» без відбиття світла, коли атом зможе пропустити фотон крізь себе і не поглинути його.

Нагадаємо, торік у Китаї науково-технологічний університет створив квантовий комп’ютер. Він обробляє інформацію в 100 трильйонів разів швидше за найпотужніший комп’ютер.