ГоловнеПолітика

Франція відкликала послів із США та Австралії

Франція відкличе своїх послів з США і Австралії для консультацій через розрив Канберрою контракту щодо підводних човнів. Відповідну заяву зробив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан, повідомляє прес-служба МЗС Франції.

«Відмова від проекту підводних човнів, який Австралія з Францією вели з 2016 року, і оголошення про нове партнерство зі Сполученими Штатами з можливим майбутнім співробітництвом в області військово-морських сил з суб’ядерними двигунами, — є неприйнятною поведінкою для союзників і партнерів», — йдеться в заяві французького МЗС.

Міністр зазначив, що рішення є «винятковим» і пов’язане з серйозністю заяв, зроблених Австралією і США 15 вересня.

Відомо, що 16 вересня Австралія, Велика Британія і США оголосили про створення нового партнерства в сфері безпеки — AUKUS. В рамках угоди Австралія, зокрема, планує за допомогою американських і британських технологій побудувати як мінімум вісім атомних підводних човнів, а також переоснастити свої збройні сили американськими крилатими ракетами. Через це Канберра розірвала оборонний контракт з Францією.

Нагадаємо, що США, Велика Британія і Австралія створили альянс. В рамках нового союзу країни будуть обмінюватися передовими технологіями, зокрема військовими. Першою ініціативою в рамках альянсу стане створення атомних підводних човнів для Австралії, через що Австралія виходить з угоди щодо підводних човнів з французькою компанією Naval Group.

Пізніше Франція звинуватила президента США Джо Байдена в тому, що він завдав їй удар в спину своїм альянсом з Австралією і Британією.