ГоловнеСоціум

Глава ПЦУ розповів, як будуть працювати храми на Великдень

Митрополит Київський і всієї України Єпіфаній заявив, що синодальні рішення Православної церкви України щодо богослужінь на Великдень у період карантину, які були прийняті рік тому, досі залишаються актуальними. Про це в суботу, 24 квітня, глава ПЦУ заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

Він підкреслив, що як і раніше церква просить мирян дотримуватися дистанції і обов’язково одягати маски.

Храми будуть відкриті. І на вулиці, наскільки мені відомо з рішення МОЗ, і є заяви МОЗ про те, що не буде таких жорстких обмежень. Богослужіння будуть відбуватися. Але зараз ми бачимо, що центральна влада передала фактично повноваження на місця. І кожна громада на місці, це обласний центр, або це ОТГ, приймають рішення в залежності від того, в якій зоні вони знаходяться. Якщо це «червона» зона, коли хвороба інтенсивно розвивається, то, звичайно, обмеження посилюються», — сказав митрополит.

Він зазначив, що під час богослужінь потрібно дотримуватися дистанції і обов’язково одягати маски.

«Звичайно, є ті, які бойкотують, намагаються не одягати маски. Але навіть під час здійснення богослужінь в нашому кафедральному Михайлівському Золотоверхому соборі можна побачити, що 99% тих, які беруть участь в богослужінні, одягнені в маски. Під час богослужіння, коли я бачу, що хтось без маски, то я оголошую, що, будь ласка, зверніть увагу, тому що це дуже важливо. ми є центральним кафедральним собором. З нас беруть приклад. Якщо ми цього не будемо робити, то відповідно не зможемо вимагати від інших», — сказав Єпіфаній.

Раніше Міністерство охорони здоров’я України підготувало рекомендації для релігійних закладів на час святкування Великодня.