ГоловнеПолітика

ХАМАС погрожує бомбити Ізраїль місяцями

Радикали палестинського руху ХАМАС заявляють про готовність продовжувати обстріл території Ізраїлю протягом шести місяців, повідомляє палестинська радіостанція Donia Al-Watan.

«Ми готові наносити удари по Тель-Авіву протягом шести місяців», — заявив представник бойового крила ХАМАС «Бригади Іззеддіна аль-Кассама» Абу Обейді.

У свою чергу, в Міноборони Ізраїлю також не розраховують на швидке припинення бойових дій.

«Ми дуже потужно відповіли на обстріл. Нас вражає те, чого досягла наша армія. Але ми тільки в середині шляху. Попереду нас чекає дуже важка ніч», — сказав представник ізраїльської армії генерал Хідаят Зільберман в інтерв’ю порталу Ynet, додавши, що до перемир’я ще далеко.

Він зазначив, що з першого дня армія завдавала ударів по найбільш високопоставлених представниках радикалів у Газі.

Як повідомив представник Армії оборони Ізраїлю Джонатан Конрікус, з 10 травня із сектора Газа випустили по Ізраїлю більше 2,8 тисячі ракет.

«З початку обстрілів по Ізраїлю випущено більше 2800 ракет. 430 з них впали на території Гази, заподіяли там збитки і призвели до жертв і постраждалих. Армія у свою чергу вразила 672 військові цілі в секторі. У результаті наших ударів по Газі були вражені заводи з виробництва ракет, склади, підземні тунельні комплекси, які важливі для ХАМАС для атак на Ізраїль. За цей час ми ліквідували 75 ворогів із числа оперативників-радикалів, які безпосередньо залучені в атаки на нас», — повідомив Конрікус, уточнивши, що це попередні підрахунки.

Також він повідомив, що система ПРО Залізний купол «відбиває понад 90% ракет із Гази.

Водночас телеканал Аль-Арабія з посиланням на джерела публікує запропонований Єгиптом план перемир’я. За даними видання, він містить пункти про заморожування будівництва єврейських поселень на палестинських територіях, припинення знесення палестинських будинків і виселення палестинських сімей у східному Єрусалимі.

Крім того, єгипетська пропозиція щодо перемир’я містить вимогу поважати мусульманські і християнські святині в Єрусалимі і припинити довільні арешти та насильство проти палестинців з боку військових. Також у плані йдеться про припинення запуску ракет палестинськими рухами із сектора Газа.

При цьому ізраїльське радіо Kan повідомляє, що ніякі переговори про припинення вогню в секторі Газа зараз не ведуться.

Раніше в ХАМАС заявили, що припинять збройне протистояння, якщо ізраїльська влада відмовиться від ідеї виселення арабів з їхніх будинків у Єрусалимі і звільнить затриманих під час протестів осіб. Ізраїль умови перемир’я відкинув.