Здоров’я

Хіміки з Австралії з’ясували, які ефірні олії найкраще піднімають настрій та знижують тривожність

Вчені-хіміки з університету Монаша (Австралія) з’ясували, які ефірні олії найкраще піднімають настрій і знижують тривожність і чому саме вони так корисні для здоров’я головного мозку, інформує Ukr.Media.

Видео дня:

Ефірні олії — це суміш летких сполук, витягнутих з рослин, які використовуються для ароматерапії.

«Ароматерапія в певних умовах покращує емоційний стан людини, в тому числі знижує тривожність і депресію. Однак для досягнення позитивних результатів необхідно розуміти, які саме типи олій найкраще для цього підходять і в якій кількості їх використовувати», — сказала професор Луїза Беннетт, провідний автор дослідження.

За результатами дослідження вчені виявили, що найкраще настрій піднімають ефірні олії лаванди і розмарину, а олія ялівцю має антимікробні або цитотоксичні властивості (цитотоксини запускають процес некрозу всередині злоякісних клітин). Також фахівці з’ясували, що взаємодія ефірних олій з природним високим рівнем аскорбату (наприклад, вітаміну С) в мозку може здійснювати антиоксидантну дію, за рахунок якої і поліпшується настрій.

У майбутньому дослідники планують створити на основі ефірних олій ряд лікарських засобів.

«Ми розробляємо цілий ряд засобів на основі ефірних олій. Потенційно вони зможуть допомогти при лікуванні депресії, інфекцій, запалень і навіть раку», — каже професор Беннетт.