ГоловнеПолітика

ЄС підготував відповідь на випадок вторгнення в Україну

Євросоюз підготував масштабні санкції на випадок подальшої агресії Росії щодо України, повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн в інтерв’ю Le Journal du Dimanche.

«Будь-яка подальша агресія проти України підлягатиме санкціям з величезними наслідками. Вони вже готові. Європейські країни єдині і діють узгоджено зі США та НАТО. Ми хочемо добрих відносин з Росією, але це залежить від її дій. Вона має припинити свої провокації», — цитує Ляйєн УП.

Відповідаючи на запитання, чи не заморозить діалог між Росією та США процес інтеграції України з НАТО та ЄС і чи це не торкнеться також інших країн, таких як Вірменія чи Грузія, глава Єврокомісії сказала: «Ми глибоко поважаємо суверенітет цих країн, а також їхню територіальну цілісність та їхню здатність вирішувати свою долю» .

Вона наголосила, що Сполучені Штати також поділяють ці принципи. «Таким чином, український народ має вирішувати своє майбутнє», — наголосила вона.

За її словами, підтримка ЄС проявляється в угодах про асоціацію та вільну торгівлю, які «необхідно вивчити та поглибити», щоб торгівля товарами та послугами була більш прибутковою для України, а також для Грузії та Молдови.

На початку грудня президент РФ Володимир Путін, пояснюючи скупчення військ біля українського кордону, заявив, що Росія потребує юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід. Він, зокрема, вимагає, щоб Україну не брали до НАТО. Докладно про це у матеріалі Відступати нікуди.