ГоловнеПолітика

Євродепутати зробили заяву про угоду щодо ПП-2

Група євродепутатів у вівторок, 27 липня, опублікувала заяву з критикою угоди США і Німеччини щодо Північного потоку-2.

Так, у заяві 11 депутатів йдеться, що реалізація проекту як підриває безпеку України, так і збільшує енергозалежність самого ЄС від Росії.

«Угода між США і Німеччиною щодо Північного потоку-2 — не європейська угода, але спроба двох країн поліпшити свої двосторонні відносини і змінити ситуацію з дуже поганої на погану. Трубопровід Північний потік-2 підриває українську безпеку, тим більше, що Росія продовжує провокації і збільшує напругу щодо України — від нарощування військової присутності на українському кордоні, що ми спостерігали цієї весни, до абсолютно недавніх пропагандистських дій у вигляді направлення скарги на Україну до Європейського суду з прав людини», — йдеться в заяві.

Також наголошується, що Північний потік-2 суперечить Зеленому курсу ЄС і збільшує залежність ЄС від енергетичних поставок з Росії.

«Ми закликаємо інституції ЄС вчитися на помилках минулих і нинішніх відносин з Росією і продовжувати підтримувати всебічну політику, яка ґрунтується на європейських цінностях, а не на ділових угодах», — закликали євродепутати.

Підписи під заявою поставили: Пятрас Ауштрявічюс, Вітольд Ващиковський, Андріус Кубіліус, Сандра Калнієте, Домен Девеса, Мартін Хойсік, Іван Стефанес, Рамона Стругар, Радан Канев, Карен Мелхіор, Ліудас Мажиліс.

Нагадаємо, 21 липня США і ФРН досягли угоди щодо проекту Північний потік-2. Зокрема, США мають намір вводити санкції відносно Росії, якщо вирішать, що Кремль використовує енергетику як геополітичну зброю в ЄС.

Україна, Польща і ще ряд країн угоду розкритикували.