ГоловнеПолітика

Європерспективи України підтримала третя країна

Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Луганської області в суботу, 8 травня, провів відеоконференцію з президентом Латвії Егілсом Левітсом. За результатами бесіди глави держав підписали спільну Декларацію про європейську перспективу України, повідомляє Офіс президента.

Володимир Зеленський подякував Латвії за підтримку України, особливо починаючи з 2014 року.

Також Зеленський привітав Левітса з Днем відновлення незалежності Латвії, який відзначався 4 травня.

Лідери держав обговорили кроки для подолання наслідків пандемії COVID-19.

Окремо президенти обговорили загострення ситуації в тимчасово окупованому Криму. Вони наголосили на важливості початку Кримської платформи як механізму для деокупації і захисту прав людей, що проживають на півострові. Левітс підтвердив свою участь в інавгураційному саміті Кримської платформи в Києві 23 серпня.

«Я на сто відсотків впевнений, що Україна зможе повернути Крим, і думаю, що Кримська платформа — дуже важливий політичний засіб для цього», — сказав президент Латвії.

Крім того, глави держав обговорили низку питань двостороннього порядку денного, зокрема наголосили на важливості відновлення динаміки торговельно-економічного співробітництва для виходу на докризові показники.

За результатами розмови була підписана спільна Декларація про європейську перспективу України, в якій лідери двох держав вітають значний прогрес, досягнутий в реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підтримують необхідність її оновлення, погоджуються з необхідністю стратегічного перегляду ініціативи Східне партнерство і висловлюють наміри посилити спільні зусилля щодо підтримки інтеграції України в ЄС. Президенти також відзначили намір України подати заявку на членство в ЄС в майбутньому і погодилися, що Латвія підтримає Україну в цьому.

Зеленський подякував Левітсу за підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Латвія стала третьою державою після Литви і Польщі, з якою підписано таку Декларацію.