ГоловнеСвіт

Іран призупинив переговори з ядерних питань

У Відні з ініціативи Тегерана у п’ятницю, 17 грудня, завершився сьомий раунд переговорів стосовно Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми (СВПД). Про це заявив представник Держдепартаменту США на брифінгу.

«Іран вирішив, що йому потрібно зробити перерву, новий координатор вирішуватиме, коли скликати всіх назад до Відня. Ми готові знову повернутися, але це був не наш вибір — їхати з австрійської столиці», — зазначили у Вашингтоні.

За словами дипломата, США та інші країни-учасниці дискусії — Росія, Британія, Китай, Франція і Німеччина — готові відновити переговори до кінця року.

Щодо досягнутих на цей час результатів зустрічі у Відні, у Держдепі заявили, що цей раунд виявився «кращим, ніж міг бути, але гіршим, ніж мав би бути».

«Якби мені потрібно було підбити підсумки другої частини сьомого раунду, який щойно завершився, то я б сказав, що це було краще, ніж могло б бути, але гірше, ніж мало бути, що залишає нас у положенні невизначеності щодо того, чи зможемо ми досягти того, що потрібно, за той короткий час, який залишився», — уточнив він.

Зокрема, додав чиновник, прогресом стало те, що сторони дійшли загального розуміння стосовно тексту, який стосується питань про атом.

«Складова скромного прогресу — це той факт, що завдяки дипломатії Євросоюзу у нас тепер є спільне розуміння щодо того, яким буде текст, який зможе стати основою для переговорів із ядерних питань», — зазначили у Держдепі.

У 2015 році Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція та Іран уклали СВПД. Угода передбачала зняття санкцій з Ірану в обмін на обмеження його ядерної програми як гарант неотримання Тегераном ядерної зброї.

У травні 2018 року екс-президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про односторонній вихід Штатів з угоди та відновлення жорстких санкцій проти Тегерана. У відповідь Іран заявив про поетапне скорочення своїх зобов’язань у рамках угоди, відмовившись від обмежень у ядерних дослідженнях, центрифугах та рівні збагачення урану.

У Відні відбуваються переговори щодо відновлення СВПД та зняття санкцій США з Ірану.

Нагадаємо, раніше у США заявили, що президент Джо Байден готовий зняти санкції з Ірану в рамках СВПД.