ГоловнеПолітика

Кабмін затвердив проект Стратегії економбезпеки

Кабінет міністрів схвалив проект указу президента про рішення РНБО Про Стратегію економічної безпеки на період до 2025 року. Рішення прийнято на засіданні Кабміну.

У пояснювальній записці до проекту сказано, що Стратегія заснована на пріоритетах національних економічних інтересів і визначає цілі, напрямки, завдання та механізми державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки, а також цільові орієнтири і критичні межі індикаторів економічної безпеки.

«Метою державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки є досягнення основних національних економічних інтересів і забезпечення економічного суверенітету», — зазначено в документі.

Зокрема, Стратегія визначає взаємоузгоджені поняття «економічна безпека», «національні економічні інтереси», «економічна стійкість» і «економічний суверенітет».

«Досягнення основних національних економічних інтересів і економічного суверенітету вимагає формування і реалізації державної політики, спрямованої як на постійне нарощування конкурентоспроможності економіки України, так і на поступове зміцнення показників економічної стійкості і, відповідно, невразливість національної економіки до зовнішніх і внутрішніх загроз», — додали в пояснювальній записці.

У зв’язку з цим державна політика у сфері забезпечення економічної безпеки має два взаємопов’язаних напрямки — напрямок розвитку і безпековий напрямок. По кожному з напрямків, на основі оцінки стану економічної безпеки, Стратегією визначаються завдання і механізми їхнього виконання.

Нарешті, в основі Стратегії утверджується табло індикаторів економічної безпеки, яким визначено критичні межі і цільові орієнтири за індикаторами основних складових економічної безпеки.

Нагадаємо, що раніше Кабмін затвердив Економічну стратегію на 10 років. Національна економічна стратегія до 2030 року розроблялася за участю 500 осіб, зазначають в уряді.

Також повідомлялося, що Україна піднялася в рейтингу економічної свободи. Економіку України кваліфікують як «переважно невільну», але в рейтингу вона піднялася на сім позицій.